Tendinte in .Ro


Testoasa pieloasa este cea mai mare dar si cea mai rapida dintre testoase

Testoasa pieloasa este cea mai mare dar si cea mai rapida dintre testoase

Sa incepem cu numele: denumirea de broasca testoasa pieloasa vine de la faptul ca.. nu are carapace. In locul scutului osos aceasta specie de broasca testoasa are o piele groasa, sustinuta de 7 creste distincte dispuse dinspre cap catre posterior, un soi de coaste care se ridica din corpul ei. Are astfel o forma asemanatoare unei lacrimi, ceea ce ii confera un design hidrodinamic ce o ajuta la inot. Si desi adultii pot ajunge la dimensiuni impresionante, pana la 2,2 metri lungime si 700 kilograme, testoasele pieloase sunt deosebit de rapide: inoata cu pana la 35 kilometri pe ora, adica 100 metri in 10 secunde(!), precum cei mai buni alergatori dintre oameni pe pista de atletism, fiind astfel cea mai rapida broasca testoasa din lume. La aceasta viteza de inot contribuie si membrele anterioare lungi (pana la 2,7 metri) si aplatizate, adaptate astfel pentru inotul in ocean. In plus, broasca testoasa pieloasa se odihneste doar 0,1% din durata unei zile, in rest inotand continuu, avand in acest fel muschii foarte bine dezvoltati.

Broasca testoasa pieloasa detine mai multe superlative in clasa reptilelor: este cea mai mare broasca testoasa din lume si este a patra ca marime intre reptilele moderne (dupa trei specii de crocodili), este cea mai rapida dintre reptile cu viteza ei fenomenala de inot si este singura reptila care-si poate mentine o temperatura ridicata a corpului in comparatie cu mediul inconjurator. Totodata este una dintre speciile de animale marine care pot ajunge la cele mai mari adancimi posibile in ocean (au fost gasite inotand chiar la 1.280 metri adancime).

Pentru ca mentionam despre temperatura testoasei pieloase, faptul ca inoata permanent duce la generarea continua de caldura de catre muschii sai. Aceasta caldura mentine sangele cald iar sangele mentine ridicata temperatura organelor interne. Masuratorile efectuate de cercetatori au dus la observarea unor temperaturi ale organismului testoasei pieloase chiar si cu 18 grade mai mari decat apa in care inota.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Cea mai mare broasca testoasa din lume