Tendinte in .Ro


Cea mai mica tara din lume

Cea mai mica tara din lume

Nauru, o insula din Pacificul de Sud, este cea mai mica tara din lume în ceea ce priveste suprafata: doar 21 kilometri patrati, cu o populatie puţin peste 9.000 de locuitori. Situata la mai putin de 50 de kilometri de Ecuator, Nauru nu are o capitala, ci doar un centru administrativ, localizat la Yaren. Cu toate acestea, exista un domeniu de internet propriu acestei tari, el fiind .nr.

Si pentru ca recordurile au tinut cu aceasta minuscula tara, in anii ’80-’90, Nauru avea un PIB pe cap de locuitor urias, care il depasea pe cel al Statelor Unite. Aceasta datorita bogatelor resurse naturale de fosfati care erau exploatate aici. Insa resursele de fosfati s-au terminat iar compania care exploata resursele a lasat in urma un peisaj dezolant si cateva mii de someri. Momentan principalele produse ale economiei acestei tari sunt nuca de cocos, pescuitul si depozitele bancare, micul stat devenind de ceva vreme un adevarat paradis fiscal.

Inconjurata de un recif de corali care ii ingreuneaza transportul pe mare, Nauru este strans legata de Australia, a carei moneda, dolarul australian, a fost preluata. Mai mult, ca sa primească ajutoare financiare, Nauru a acceptat sa ofere azil politic celor care il solicită in Australia.

Privind controversele ce numesc Orasul Vatican sau Monaco drept cea mai mica tara din lume, explicatia este simpla: denumirea de Stat folosita in mod uzual pentru Vatican provine de la numele initial Stato della Città del Vaticano, dintr-o perioada in care majoritatea oraselor erau numite oras-stat sau regat. Vaticanul nu este o tara in sensul dreptului international public ci este un stat ecleziastic, bisericesc. Nu are locuitori permanenti ci doar rezidenti temporari pe perioadele in care sunt angajati in functiile bisericesti sau administrative in cadrul Bisericii. Nu exista carti de identitate ci doar pasapoarte diplomatice si de serviciu pentru acesti rezidenti temporari pentru a le fi recunoscuta apartenenta la Sfantul Scaun. Nu exista administratie guvernamentala sau locala specifica unei tari sau oras ci doar administratie la nivel ecleziastic.

Tratatul din 1929 prin care Regatul Italiei recunoastea Stato della Città del Vaticano stabilea suveranitatea Sfantului Scaun in teritoriul orasului Vatican, planul orasului Vatican, lista si planul cladirilor privilegiate prin excluderea de la plata taxelor catre statul italian, o conventie financiara intre cele doua parti ca urmare a limitarii activitatii Sfantului Scaun in teritoriul desemnat si modul de reglementare a relatiilor dintre statul italian si orasul Vatican. Recunoasterea comunitatii internationale la adresa Vaticanului se refera la autonomia activitatilor ce se desfasoara pe suprafata de 0,44 km patrati a orasului Vatican si la relatiile de reprezentare a Bisericii Catolice in raport cu statele lumii.

In ceea ce priveste Principatul Monaco si care are o suprafata de doar 2,02 kilometri patrati, acesta este de asemenea un oras-stat suveran guvernat printr-o monarhie constitutionala. Suveranitatea principatului a fost recunoscuta prin Tratatul franco-monegasc din 1861, tratat urmat de alte recunoasteri intre cele doua parti in anii 1918 si 2002. In ciuda faptului ca Monaco are propria sa administratie, orasul-stat este in continuare protectorat al Frantei.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti