Tendinte in .Ro


Cel mai bogat om din lume este un mexican

Cel mai bogat om din lume este un mexican

S-a nascut in Mexico City in 1940 si tot acolo traieste si astazi desi, avand in vedere banii pe care ii detine, ar putea huzuri in orice colt al planetei, ba chiar si-ar putea cumpara propria tara. Prefera in schimb sa ramana in orasul natal si sa isi conduca afacerile in continuare, in ciuda varstei de peste 70 de ani pe care o are: cel mai bogat om din lume este Carlos Slim HelĂș, un afacerist si un filantrop in acelasi timp.

Nascut din parinti libanezi emigrati in Mexic, Carlos Slim a primit o educatie antreprenoriala de la tatal sau care in prima jumatate a secolului al 20-lea a reusit dezvoltarea unor companii de succes in retail si imobiliare, de asemenea a studiat in facultate ingineria constructiilor. Dupa facultate si-a infiintat propria companie de brokeraj ale carei venituri au permis extinderea lui Carlos Slim in domenii precum constructii, productie, retail si restaurante. In 1966, la varsta de 26 de ani, averea lui Carlos Slim numara deja 40 de milioane de dolari.

Pana in 1980 s-a extins in si mai multe domenii, afacerile sale cuprinzand si echipamente pentru constructii, tipografii, minerit si tutun. In perioada de criza a econonomiei mexicane din anii 1980 Carlos Slim a investit masiv, cumparand parti importante din cele mai mari companii mexicane din acea vreme din turism, domeniul bancar si servicii financiare dar si ciocolata si produse chimice.

In anii 90 a cumparat de la guvernul mexican compania de telefonie fixa Telmex ce avea o cota de piata de 90%, pe baza ei infiintand mai apoi Telcel, operator de telefonie mobila cu o cota de piata de 80%! Acestora le-a adaugat in portofoliul sau de afaceri companii producatoare de aluminiu si un lant hotelier. Intr-o scrisoare adresata lui Alvin Toffler, cunoscutul scriitor si jurnalist american, Carlos Slim ii spunea acestuia ca isi datoreaza averea in principal abilitatii sale de a descoperi oportunitati de investitii.

Daca la inceputul anilor 2000 Carlos Slim era ignorat de catre analistii celebrei publicatii Forbes care intocmeste anual cea mai credibila lista a celor mai bogati oameni din lume, incepand cu 2005 mexicanul a fost atotprezent in varful clasamentului, in ultimii ani acaparand prima pozitie, chiar detasat. Iata evolutia averii sale doar in ultimii ani:

Cel mai bogat om din lume

 
Mexicanul nu este doar admirat ci si criticat, mai ales pentru faptul ca a reusit sa stranga atata avere intr-o tara in care 17% din populatie traieste in saracie. De asemenea Carlos Slim este acuzat de monopolism din cauza cotelor de piata ale principalelor sale doua afaceri, Telmex si Telcel, operatori de telefonie ale caror servicii sunt considerate drept unele dintre cele mai scumpe din lume. Pentru ca pozitiile dominante de care beneficiaza si celelalte companii ale sale sa fie considerate drept cauza pentru care alte afaceri nu pot creste pe piata mexicana.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti