Tendinte in .Ro


Cel mai lung pod pietonal din lume

Cel mai lung pod pietonal din lume

Are o denumire care o sa va surprinda, Podul celor 3 tari, dar denumirea nu e departe de adevar chiar daca leaga, normal, cele doua maluri ale unui rau. Podul traverseaza raul Rin legand comuna franceza Huningue si orasul german Weil am Rhein. La departare de doar 200 de metri de pod se gaseste insa Elvetia si orasul Basel. Practic Podul celor 3 tari se gaseste la punctul de intersectie al celor 3 tari europene. Iar podul este destinat exclusiv pietonilor si biciclistilor, pentru circulatia masinilor existand alte doua poduri in amonte, respectiv in aval, intre Franta si Germania (vezi harta Germaniei) respectiv intre Franta si Elvetia.

Podul a fost inaugurat in iunie 2007 dar inaintea lui a fost o istorie intreaga: initial in acelasi loc Rinul fusese traversat de un pod din lemn construit pentru castelul din Huningue, distrus insa de catre armata franceza in 1797. Un alt pod a fost construit pentru a lega comunitatile de pe cele doua maluri ale raului dar si acesta a fost distrus in 1944, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pana la construirea podurilor auto traversarea Rinului s-a facut cu un feribot de dimensiuni reduse. Pentru ca locuitorilor celor 3 orase sa le fie construit acest pod pietonal avand atat un rol simbolic prin asezarea lui la punctul de intalnire al celor trei tari (podurile rutiere sunt la cativa kilometri departare de-o parte si de alta a acestuia) dar si de a inlesni vizitele la pas intre membrii celor trei comunitati.

La cei 229 de metri lungime ai sai podul este cel mai lung pod pietonal din lume realizat dintr-o singura sectiune. Arcul de pod se ridica la doar 25 de metri deasupra apei cu puntea aflata la 9 metri deasupra Rinului. Construit in doar un an de zile, podul a necesitat 1.012 tone de otel, 1.798 metri cubi de beton pentru realizarea fundatiei si 805 metri de cabluri de 30 si 60 centimetri in diametru. Costul sau a fost de 9 milioane de euro, asigurati de cele doua comunitati vecine si de catre Uniunea Europeana. Un alt fapt interesant, podul a fost asamblat in apropiere si abia apoi transportat in locatia sa actuala.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti