Tendinte in .Ro


Cel mai mare aeroport din lume

Cel mai mare aeroport din lume

Din 1998 este cel mai aglomerat aeroport din lume dupa numarul de pasageri iar din 2005 si dupa numarul de aterizari si decolari. 2.500 de zboruri si peste un sfert de milion de pasageri zilnic, totalizand peste 95.000.000 de pasageri si aproape un milion de zboruri in fiecare an fac din aeroportul international Hartsfield–Jackson din Atlanta (SUA) drept cel mai mare aeroport din lume, nu mai putin de 207 porti fiind necesare pentru gestionarea in bune conditii a imensului trafic ce se desfasoara in acest nod de transport aerian.

Cifre ametitoare daca ne gandim ca povestea aeroportului din Atlanta a inceput cu amenajarea in perioada 1925-1926 a unei singure piste pentru avioane in urma inchirierii de catre primaria orasului pentru o perioada de cinci ani de zile a unui teren ce gazduise anterior curse de masini. Sa nu uitam insa ca Atlanta a fost si este orasul in care se gaseste sediul central al companiei Coca-Cola. De altfel conventia initiala denumea zona in care a fost amenajat aeroportul drept Candler Field, in onoarea afaceristului Asa Griggs Candler, cel care a cumparat formula de fabricatie pentru Coca-Cola de la inventatorul sau si a ridicat compania purtand acelasi nume, de asemenea primar al orasului Atlanta intre 1916 si 1919.

Primul avion care a utilizat noua facilitate de transport a fost un avion de posta care aducea scrisori de la Jacksonville, Florida, in ziua de 15 septembrie 1926. Locatia sa pe harta SUA a atras companiile aeriene, doua dintre acestea, Eastern Air Lines si Delta Air Lines preferand chiar sa-si mute la Atlanta centrele operationale. Deja in 1930 era al treilea aeroport din Statele Unite dupa numarul de zboruri dupa New York si Chicago, avand cate 16 decolari si aterizari in fiecare zi. A urmat contruirea turnului de control in 1939 odata cu intetirea zborurilor din/catre acest aeroport.

In 1940 Aviatia americana a decis sa isi amenajeze propriul aeroport chiar langa pista pentru transporturi civile si sa faca din Atlanta un punct de intretinere pentru aeronavele sale, adaugand astfel noi piste si facilitati. In timpul celui de-al doilea razboi mondial aeroportul din Atlanta si-a dublat marimea si capacitatea operationala, ajungand pana la un record de 1.700 de aterizari si decolari intr-o singura zi. Dupa razboi armata s-a retras, facilitatile existente fiind preluate de catre aeroportul civil, premise favorabile cresterii in continuare a capacitatii de prelucrare a traficului aerian a aeroportului.

La 1 iunie 1956 a avut loc primul zbor international, o cursa catre Montreal, Canada, operata de Eastern Air Lines. Opt ani mai tarziu a avut loc si primul zbor catre Europa, cu escala la New York, pentru ca primul zbor direct catre batranul continent sa aiba loc in 1978 iar catre Asia in 1992. Extinderea aeroportului cu noi terminale si noi piste (in prezent are cinci piste variind intre 2.743 si 3.776 metri lungime) a dus invariabil la cresterea traficului de parageri si a numarului de zboruri.

Aeroportul din AtlantaCele cinci piste ale aeroportului fac din Hartsfield–Jackson unul dintre putinele aeroporturi din lume unde este posibila aterizarea simultana a trei avioane (trebuind luate in considerare si culoarele aeriene de zbor) concomitent cu decolarea altor doua. De asemenea capacitatea de prelucrare a aeroportului este de 237 de zboruri per ora(!).

De asemenea un nou turn de control a trebuit construit in 2006 pentru a avea vizibilitate si putea tine sub observatie pistele de avioane pana la capatul fiecareia dintre ele, noua constructie, avand 121 metri inaltime, fiind si cea mai inalta de acest gen din Statele Unite.

Cele mai solicitate rute catre/dinspre Atlanta sunt orasele Cancun (Mexic) cu peste 600.000 de pasageri anual, Paris cu peste 500.000 (vezi poze din Paris), Amsterdam cu 450.000, Montego Bay (Jamaica) cu aproape 400.000 de pasageri anual, Toronto, Londra, Nasau (Bahamas) si Mexico City, fiecare cu peste 300.000 de pasageri in fiecare an. De asemenea din 2004 pana in prezent s-au inregistrat in fiecare an mai mult de 900.000 de zboruri, recordul detinandu-l anul 2008 cu 994.346 zboruri operate (89.379.287 pasageri), respectiv 2012 cu 94.956.643 de pasageri (dar numai 952.767 zboruri datorita cresterii capacitatii de transport a aeronavelor de generatii mai noi) pe acest aeroport international, cel mai mare aeroport din lume.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti