Tendinte in .Ro


Titanozaurii au fost cei mai mari dinozauri din istorie

Titanozaurii au fost cei mai mari dinozauri din istorie

Cele mai mari creaturi care au pasit pe acest Pamant aveau, conform estimarilor efectuate de specialisti in baza fosilelor gasite, o lungime a corpului de pana la 25 de metri si circa 100 de tone greutate. Cu toate acestea Titanozaurii erau ierbivori! Dieta lor era insa generala, nu aveau mofturi ci se hraneau cu tot ce apucau: de la palmieri la conifere, de la iarba pana la orez si bambus, cercetatorii gasind astfel de resturi in excrementele fosilizate ale acestor vietuitoare uriase care populau mai toate continentele lumii. Schelete si cuiburi au fost gasite in Argentina, Spania, Italia, Madagascar, India, Laos, Australia, Noua Zeelanda si Antarctica.

La aceste dimensiuni un titanozaur nu avea dusmani naturali, singura lor limita fiind disponibilitatea hranei, exemplarele acestei specii putand elimina vegetatia de pe suprafata echivalenta unui teren de fotbal in doar 30 de minute. Viteza cu care devorau vegetatia si caracteristica de convietuire in turma i-a obligat sa migreze pe distante foarte mari in cautarea de noi surse de hrana.

Capul lor era putin inalt dar lat, dintii scurti iar gatul foarte lung, caracteristici importante pentru procesul hranirii lor. Coloana vertebrala era flexibila, titanozaurii fiind probabil chiar mai agili decat alte specii de dinozauri mai mici. Cuiburile pe care femelele de titanozaur le sapau contineau in jur de 25 de oua de mici dimensiuni (doar 11-12 centimetri), cuiburi acoperite cu vegetatie. Perioada lor de existenta a fost intre sfarsitul Jurassic-ului si sfarsitul Cretacic-ului, adica intre 156 si 65,5 milioane de ani in urma.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti