Tendinte in .Ro


Cel mai mic oras din lume

Cel mai mic oras din lume

Oraselul Durbuy se gaseste in partea de sud-est a Belgiei, destul de aproape de granita cu Luxemburg. A fost un important centru comercial si industrial in vremuri medievale si a fost ridicat la rang de oras in 1331 de catre John I, conte de Luxemburg si rege de Boemia. Odata cu dezvoltarea in timp a altor zone industriale in Belgia, orasul si-a pierdut din importanta insa autoritatile si locuitorii s-au reorientat catre activitati de turism si recreative, Durbuy fiind astazi unul dintre cele mai linistite orase din tara.

In diverse materiale de promovare si chiar pe semnul de intrare in oras Durbuy este prezentat ca fiind cel mai mic oras din lume dar, luand rigla si abacul, trebuie spus ca orasul are o suprafata de 156 kilometri patrati si numara aproape 11.000 de locuitori. Rezulta o pozitionare oarecum nejustificata, orasul neaflandu-se nicidecum intr-o extrema. Pentru comparatie, in Romania avem 71 de orase care numara sub 10.000 oameni, cel mai mic oras de la noi fiind Baile Tusnad, din Harghita, care nu ajunge nici la 2.000 de locuitori.

Cel mai mic oras din lume este insa altul, anume orasul Hum din Croatia, aflat foarte aproape de granita cu Italia, motiv pentru care mai este cunoscut si sub numele de Colmo. Ca si Durbuy, si Hum este un oras medieval care si-a pastrat in timp intreaga organizare si arhitectura urbana veche. Dar, spre deosebire de orasul belgian, Hum si-a pierdut locuitorii. Ultimul recensamant derulat in aceasta localitate a aratat un numar de doar 17 locuitori, rezidenti permanenti.

Fara locuitori, nicio cladire nu a fost modificata fata de cum arata cu secole in urma, nicio cladire nu a fost construita in afara zidurilor de aparare ale fostei fortarete, ridicata la rand de oras inca din anul 1552, rang ce i-a fost pastrat pana in prezent si asupra caruia oficialitatile croate nu au de gand sa aduca vreo modificare datorita potentialului turistic pe care acest oras il are prin aspectul sau medieval si bineinteles prin titulatura de cel mai mic oras din lume.
 
Hum, Croatia
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti