Tendinte in .Ro


Cele mai lungi cuvinte din romana si engleza

Cele mai lungi cuvinte din romana si engleza

Dictionarul Explicativ al limbii romane (DEX) este poate cea mai accesibila sursa de informatii in ceea ce priveste cuvintele limbii romane. Nu este insa si cel mai cuprinzator, o multime de alti termeni, la fel de romanesti, gasindu-se in publicatii specifice stiintelor respective: medical, ingineresc, etc. fara insa a-si gasi un loc in DEX. Fiind folositi doar de un numar limitat de oameni in contexte speciale, ar ingreuna probabil o intelegere a limbii romane pentru ca ar necesita explicatii stiintifice suplimentare, pe cand DEX-ul ne ofera informatii succinte si extrem de clare.

Iata de ce in dictionarul explicativ al limbii romane cel mai lung cuvant este Electroglotospectrografie, un cuvant de doar 25 de litere, ce defineste o metoda de stabilire a compozitiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obtinute cu electroglotograful. Acest din urma cuvant desemnand un aparat electronic care permite vizualizarea si inregistrarea vibratiilor glotale.

Sa scoatem insa la iveala cuvintele cu adevarat lungi din limba romana, chiar daca ele nu se gasesc in DEX. Iata performerele:

 • 44 litere: Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza
 • 36 litere: Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza
 • 32 litere: Encefalomielopoliradiculonevrita
 • 31 litere: Gastropiloroduodenojejunostomie
 • 30 litere: Diclordifeniltriclormetilmetan
   
  Cel mai lung cuvant romanesc, Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza desemneaza o boala a plamanilor provocata de inhalarea prafului de siliciu vulcanic, praf care se depune in bronhii si afecteaza functionarea normala a plamanilor.

  Tot la categoria “cel mai lung” concureaza si cea mai lunga denumire de localitate din Romania: Staţiunea Climaterică Sâmbăta din judetul Brasov dar si cel mai lung nume de localitate din Romania format dintr-un singur cuvant: Streisângeorgiu din juetul Hunedoara, urmat indeaproape de Constantinesti din judetul Braila. Iata insa si opusul la aceasta categorie, cel mai scurt nume de localitate din Romania este cel al satului Ip din judetul Salaj.

  Incercam o comparatie cu limba engleza? Acolo cel mai lung cuvant din dictionar este (puteti spune ca deja il cunoasteti) Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis cu ale sale 45 de litere, la ei este inclus in Oxford English Dictionary. Dar si anglofonii au cuvinte care nu apar in dictionar, unele dintre ele imposibil de scris sau de pronuntat:

 • 189.819 litere: Methionylthreonylthreonylglutaminy…isoleucine
 • 1.909 litere: Methionylglutaminylarginyltyrosyl…serine
 • 183 litere: Lopadotemachoselachogaleokranio…pterygon – in varianta sa completa Lopado­­temacho­­selacho­­galeo­­kranio­­leipsano­­drim­­hypo­­trimmato­­silphio­­parao­­melito­­katakechy­­meno­­kichl­­epi­­kossypho­­phatto­­perister­­alektryon­­opte­­kephallio­­kigklo­­peleio­­lagoio­­siraio­­baphe­­tragano­­pterygon
   
  Uriasa insiruire de 189.819 litere chiar exista si reprezinta denumirea stiintifica a Titinului, cea mai mare proteina cunoscuta. In ceea ce priveste calitatea ei de cuvant, exista inca dispute intre membrii societatii academice dar daca vreti sa vedeti acest cuvant, iata un link util. Al doilea performer, cel de 1.909 litere reprezinta un termen tehnic iar cel de 183 de litere un fel de mancare mentionat de catre dramaturgul grec Aristofan intr-una din comediile sale.

  In ceea ce priveste denumirile geografice si administrative, cel mai lung cuvant din lume este Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­ure­haea­turi­pukaka­piki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­ki­tana­tahu (92 litere), numele unui deal din Noua Zeelanda, originar din limba maori si care tradus inseamna “Varful colinei unde Tamatea, barbatul cu genunchi mari, cunoscut ca devoratorul pamantului, a coborat, a suit si a devorat muntii, in timp ce-i canta la flaut iubitei sale”. In vorbirea uzuala insa localnicii folosesc o denumire scurta a sa “Taumata”. In extrema cealalta se afla numele raului E din Scotia cu a sa denumire ce numara o singura litera.
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti  
  Tag

  Cuvinte lungi