Tendinte in .Ro


Cele mai scurte tratative intre doua tari

Cele mai scurte tratative intre doua tari

Se intampla in anul 168 i.Hr. cand conducatorul Siriei, Antioh al 4-lea a invadat cu armatele sale Egiptul condus de dinastia Ptolemeilor, protejata de Imperiul Roman. Odata intrati in Egipt, sirienii i-au supus pe egipteni, o parte dintre acestia acceptand invazia de buna voie, altii sub amenintari. Nefiind intarziati de confruntari armate, sirienii s-au indreptat catre Alexandria, ajungand chiar la cativa kilometri apropiere de acest oras cand au fost intampinati de Gaius Popillius Laenas, consulul Romei, trimis de urgenta sa impiedice un razboi.

Povestea spune ca Antioh i-a intins mana lui Popillius ca unui prieten, acesta insa i-a dat in mana ce astepta un salut un document si i-a spus ca inainte de toate sa-l citeasca. Era decretul scris din partea Senatului de la Roma prin care acestia ii cereau lui Antioh sa-si retraga armatele din Egipt. Antioh a citit documentul dar increzator in fortele si obiectivele sale a cautat sa castige timp, spunandu-i lui Popillius ca trebuie sa se consulte cu propriul Consiliu inainte sa ia o decizie privind viitorul actiunilor armatei sale. Instantaneu, ferm si spre stupefactia lui Antioh, consulul roman a trasat un cerc pe nisip in jurul sirianului si i-a spus acestuia ca nu are voie sa paraseasca acel cerc inainte sa-i dea un raspuns pe care Popillius sa il transmita Senatului.

Uluit, regele Antioh a ezitat cateva clipe dupa care a confirmat ca va face ceea ce Senatul considera ca este bine, adica isi va retrage armatele. Moment in care Popillius i-a intins la randul sau mana ca unui aliat si prieten (vezi citate despre prietenie), fiecare urmandu-si apoi drumul catre propria sa tara.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti