Tendinte in .Ro


Aristonothos a fost primul olar care si-a semnat ceramica

Aristonothos a fost primul olar care si-a semnat ceramica

Cu toate ca forme incipiente de ceramica au fost produse in secolul al 15-lea i.Hr. in China iar roata olarului a fost inventata undeva intre anii 6000 si 4000 i.Hr. in Mesopotamia, abia in secolul al 7-lea i.Hr. un mester olar grec avea sa se semneze pe ceramica sa, devenind astfel primul olar din lume cunoscut dupa nume.

Este vorba de Aristonothos, originar din insula greceasca Evia (Euboea dupa cum era cunoscuta in timpurile contemporane lui) dar emigrat pe coasta de vest a Italiei unde a trait o buna parte din viata sa. Datarea arheologica a ceramicii semnate de Aristonothos arata ca aceasta ar fi fost produsa in jurul anilor 670 i.Hr. Vasul este un Krater, un vas de dimensiuni mari folosit in antichitate pentru a amesteca vinul cu apa. La simpozioanele grecesti, aceste tipuri de vase erau plasate in mijlocul incaperilor, bautura fiind extrasa din Krater cu ajutorul unor vase mai mici, de regula de cineva care se ingrijea de servirea oaspetilor.

Dincolo de semnatura artistului, interesante sunt si motivele desenate pe vas. Pe o parte a sa Aristonothos a reprezentat atacarea unei nave de negustori de catre pirati. Atat piratii, aflati in partea din stanga a desenului cat si comerciantii din dreapta poarta scuturi de dimensiuni egale, perfect circulare. Cu toate acestea piratii sunt reprezentati ca avand o inaltime dubla fata de negustori, acestia din urma adapostindu-se ghemuiti parca in spatele scuturilor sau incordati gata sa sara. Un alt aspect interesant al desenului este ca toate personajele implicate in acea actiune poarta scuturile cu vedere catre privitor, parca pentru a-si arata blazonul de pe obiectul ce le confera aparare, in special negustorii: un cap de taur, trei cruci sau un crab.

Pe cealalta parte a vasului este reprezentata o scena din Odiseea lui Homer, un grup de oameni, condusi de Ulise, care reusesc sa il orbeasca pe ciclopul Polifem si sa scape din cursa acestuia. Polifem ii atrasese pe Ulise si camarazii acestuia intr-o pestera, devorand pe sase dintre acestia, orbirea lui Polifem fiind calea prin care Ulise si cei ramasi in viata au reusit sa scape si sa fuga pe mare.

Krater

Kraterul lui Aristonothos se gaseste in prezent in Musei Capitolini, un complex de muzee de arta si arheologie situate pe colina Capitoliului din Roma, urmariti colectia Castellani 172 pentru a-l descoperi.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti