Tendinte in .Ro


Dincolo de Cercul Polar se desfasoara la fiecare doi ani Jocurile Arctice

Dincolo de Cercul Polar se desfasoara la fiecare doi ani Jocurile Arctice

La prima editie, desfasurata in 1970 in orasul Yellowknife din nordul Canadei, s-au reunit la start nu mai putin de 500 de sportivi, antrenori si oficiali pentru primele Jocuri Arctice de Iarna. De parca in nordul extrem al planetei ar mai exista si alt anotimp.. 😉

Competitia a starnit in acel an o atat de mare emulatie in jurul fenomenului sportiv si a cunoscut un asemenea succes incat de atunci Jocurile Arctice s-au desfasurat la fiecare doi ani, in 2012 ajungand la a 22-a editie, gazduita tot de un oras din Canada, Whitehorse, dar la care numarul de sportivi a ajuns la 2.000(!), o cincime din numarul sportivilor prezenti la Jocurile Olimpice de la Londra. Urmatoarele doua editii urmand sa se desfasoare in Alaska in 2014 si in Groenlanda in 2016.

Specificul acestor jocuri este ca sportivii participanti la competitie provin exclusiv din teritorii aflate in interiorul Cercului Polar de Nord, fiind impartiti in 9 echipe care lupta pentru medalii, echipe ce reprezinta teritoriile de unde provin sportivii. Iata-le:

  Alaska (Statele Unite)
  Alberta de Nord (Canada)
  Teritoriile de Nord-Vest (Canada)
  Nunavut (Canada)
  Nunavik (Canada)
         Groenlanda
  Populatia Sami (Peninsula Scandinava)
  Yamalo-Nenets (Rusia)
  Yukon (Canada)

 
Disciplinele sportive sunt dintre cele cu care suntem familiarizati: schi alpin, schi fond, biatlon, snowboard, curling, patinaj artistic, patinaj viteza, badminton, baschet, gimnastica, hochei, fotbal, tenis de masa, volei, wrestling dar si curse de alergari, prin zapada bineinteles, un soi de atletism adaptat la conditiile de mediu din nordul planetei.

Jocurile sunt dublate de o multime de activitati culturale specifice zonelor diverse din care vin sportivii asa incat fiecare eveniment de acest gen este in fapt o celebrare a sportului si a culturii din interiorul Cercului Polar de Nord, o bucurie a reunirii civilizatiilor din Nord.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti