Tendinte in .Ro


Latimea medie a statului Chile este de doar 180 de kilometri

Latimea medie a statului Chile este de doar 180 de kilometri

Puţin mai mult decât distanţa dintre Bucureşti şi Braşov este distanţa dintre ţărm şi graniţă în Chile. Cea mai prosperă ţară din America de Sud are însă o desfăşurare de mai bine de 4.000 de kilometri de la nord către sud, de la graniţa cu Peru până în sudul continentului sud-american, în Patagonia.

În Chile se află cel mai secetos deşert din lume, Atacama. Deşi aproape de coasta pacifică, regiunea unde se află acest deşert este foarte secetoasă in principal din cauza munţilor Anzi dar şi a curenţilor reci, care permit doar 1,9 milimetri de precipitaţii o dată la 10 ani.

Colonizat de spanioli, teritoriul statului Chile era, în Evul Mediu, ocupat de incasi, pe care spaniolii i-au împuţinat după lupte sângeroase. Astăzi, Chile este statul sud-american cu cel mai ridicat nivel de trai, cu o corupţie scăzută şi un nivel de trai foarte ridicat, cu foarte puţini săraci. O curiozitate a acestui stat o reprezintă alcătuirea etnică a populaţiei: pe lângă spanioli, şi francezii şi nemţii reprezintă procente însemnate din totalul chilienilor. Britanici, croaţi, italieni, greci sau palestinieni completează mixul etnografic din Chile. Cea mai numeroasă diaspora grecească din lume se află în Chile, la fel si cea palestiniană.
 
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Chile