Tendinte in .Ro


Cine a inventat scoala?

Cine a inventat scoala?

Inaintea conceptului de scoala descris drept grupul de persoane adunate laolalta pentru a invata ceva de la un mentor, a existat bineinteles conceptul de maestru si ucenic, educator si invatacel, acestea inca din cele mai vechi timpuri. Scoala insa a aparut in Antichitate. Chiar pentru oamenii de stiinta a fost imposibil de datat din punct de vedere arheologic care a fost prima scoala din lume, este insa pe deplin acceptat faptul ca scoli au aparut cam in aceeasi perioada atat in Grecia antica precum si in Roma antica, in China si India acelorasi vremuri, o perioada de semnificativa dezvoltare culturala.

In Grecia antica cea mai veche scoala cunoscuta este Academia – scoala de filozofie a lui Platon, infiintata in jurul anilor 385 i.Hr, cursurile avand loc intr-o gradina cu maslini de la marginea Atenei. Nicio legatura cu studiile superioare descrise prin termenul academie in prezent.

La Roma educatia copiilor era data de catre parinti si tutori, cei mai avantajati fiind bineinteles cei care aveau parinti bogati. Primele scoli in capitala pe atunci Republicii au aparut tot in secolul al 4-lea i.Hr., rolul lor fiind acela de a oferi copiilor o educatie rudimentara si indemanari de socializare, infiintarea lor fiind posibila odata cu oferirea de drepturi plebeilor si ridicarea unora dintre acestora in clasa politica de la Roma.

In India, copii intre 8 si 12 ani se mutau din casa parinteasca in cea a unui Guru, locuinta acestuia fiind numita si Gurukul, o forma de scoala in care profesorul si elevii traiau impreuna, guru invatandu-i pe copii iar acestia ajutandu-l in viata de zi cu zi (gatit, spalat, etc), nefiind facute diferente pe baza clasei sociale din care copiii proveneau. Educatia avea loc pana la varsta de 25 de ani, scoala fiind finantata din donatiile membrilor comunitatii. De asemenea, pana la acea varsta, studentii nu aveau voie sa se casatoreasca si sa paraseasca scoala.

In China au fost gasite dovezi ale unor forme de organizare in scopul acordarii de educatie din partea unor profesori catre discipoli insa aceste sunt neconcludente. Este posibil ca beneficiarii acestor scoli sa fi fost nobili educati in una din cele sase arte cunoscute in China antica: Confucianismul, muzica, tirul cu arcul, manevrarea carelor de lupta, caligrafie si matematica, existand scoli pentru fiecare dintre aceste ramuri.

Primul sistem formal de invatamant a fost cel initiat in Imperiul Bizantin incepand cu anul 425 d.Hr., scoli primare dedicate educarii tinerilor, existand pe atunci o regula conform careia personalul militar cu functii si responsabilitati superioare trebuia sa aiba cel putin studii primare. De asemenea scolile erau menite sa educe oameni care mai tarziu sa ocupe functii administrative in cadrul imperiului, fapt ce a si permis de altfel dezvoltarea semnificativa a imperiului. Sistemul de educatie a fost permanent imbunatatit pana la prabusirea imperiului survenita in anul 1453.

In secolul 9 a aparut conceptul de Madrasa in cultura islamica, desemnand scoli ce activau pe langa moschei si avand ca scop educarea copiilor in diverse arii: scris, caligrafie, matematica, arta razboiului, calarie, arte martiale, medicina, etc.

In ceea ce priveste educatia superioara, universitatea din Fas (Maroc), infiintata in anul 859 este considerata cea mai veche universitate din lume, altele fiind fondate in 959 la Cairo (Egipt) si 1088 la Bologna (Italia).
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti