Tendinte in .Ro


Ciocolata se poate prepara şi în casă

Ciocolata se poate prepara şi în casă

Istoria ciocolatei se pierde în istoria nescrisă a popoarelor aztec şi mayaş, cu câteva secole înainte de era noastră. Când Cristofor Columb a acostat în America de Sud, băştinaşii cunoşteau deja secretul preparării băuturii pe bază de cacao care se numea chocolatl. Cacao este pudra care se obţine din fructele arborelui de cacao, cacaotierul. Acest arbore creşte în pădurile tropicale ale Americii Centrale şi de Sud şi face nişte fructe asemănătoare ca formă şi mărime cu perele sau cu papaya. Aztecii şi mayaşii cunoşteau beneficiile revitalizante şi energizante ale pudrei de cacao, precum şi proprietăţile sale afrodisiace.

Băştinaşii preparau băutura după următorul procedeu: fructele de cacao erau coapte bine pe pietre încălzite la foc puternic, apoi din pasta de cacao rezultată se făcea un amestec cu apă şi, la alegere, condimente precum scorţişoara, vanilia, anasonul sau piperul. Dacă Cristofor Columb este primul european care vede fructele de cacao şi nu le dă nicio importanţă, un alt navigator spaniol, Hernando Cortes, îi trimite regelui său, Carol Quintul, câteva fructe de cacao împreună cu reţeta băuturii pe bază de cacao. Curtea Spaniei este imediat cucerită de savoarea şi de beneficiile băuturii, care dădea energie pentru întreaga zi. Dacă la început spaniolii deţineau monopolul asupra transportului de cacao către Europa, fiind şi singurii care o consumau (evident, doar curtea regelui şi nobilimea), ulterior cacao ajunge şi în ţări ca Italia, Germania sau Franţa. În Franţa cacao ajunge graţie mariajului lui Ludovic al XIII-lea cu Ana de Austria, fiica regelui spaniol sau, cum susţin alţi cercetătări, ajunge în zona Bayonne prin evreii portughezi care fugeau de Inchiziţie.

Dacă la început monarhii statelor puternice din Europa deţineau patentele de producţie ale ciocolatei, ulterior ciocolatieri cunoscuţi şi azi ca Suchard, Lindt, Tobler, apoi Cadbury sau Menier au făcut carieră graţie ciocolatei. Ţările vest-europene şi-au adus toate contribuţia asupra dezvoltării ciocolatei. Revoluţia industrială este momentul în care ciocolata devine un produs al consumului de masă. Olandezii erau preocupaţi de comerţul cu pudra de cacao (chiar şi azi gospodinele din întreaga lume preferă să folosească la prăjituri cacao olandeză, de o calitate foarte bună), după ce chimistul Van Hooten inventează un procedeu mai simplu şi mai ieftin de extragere a pudrei de cacao din fructele de cacao. Tableta de ciocolată solidă, aşa cum o ştim azi, este o invenţie britanică a casei Fry&Sons, iar ciocolata cu lapte şi alune este opera maeştrilor ciocolatieri Peter si Nestlé din Elveţia, ţară recunoscută pentru calitatea ciocolatei pe care o comercializează. Ciocolata fondantă este descoperirea unui alt ciocolatier elveţian, Rodolphe Lindt. Batoanele de ciocolată au fost lansate în anii 1920 atât în Europa, cât şi în SUA.

Praline, tablete, bomboane, figurine în formă de iepuri, mingi sau Moş Crăciun, ouă de ciocolată, prăjituri sau torturi de ciocolată, toate sunt extrem de apreciate de copii şi de adulţi. Iar dacă doriţi să preparaţi acasă o ciocolata de casa gustoasă şi să vă simţiţi un adevărat maestru ciocolatier, reteta ciocolata de casa e simplă, însă necesită multă dăruire.

Amestecaţi 100 ml de apă cu 400 de grame de zahăr într-o crăticioară până ce se topeşte zahărul. Apoi adăugaţi 100 g de unt şi amestecaţi continuu la foc mic până se topeşte, după care adăugaţi peste compoziţie şi 200 g de lapte praf. Ulterior, adaugaţi cacao în funcţie de cât de concentrată doriţi să fie ciocolata (între 40 şi 80 de grame de cacao de calitate). Luaţi de pe foc şi, pentru gust, optaţi pentru esenţă de rom sau de vanilie, după preferinţă. Întindeţi uniform într-o tavă. Iar dacă doriţi ciocolată cu alune, stafide, nuci sau migdale, adaugaţi şi 100 de grame din ceea ce doriţi. Ulterior, lăsaţi la rece 3-4 ore până se solidifică şi apoi tăiaţi.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti