Tendinte in .Ro


Termenul claviatura definea la inceput mai multe instrumente de cantat

Termenul claviatura definea la inceput mai multe instrumente de cantat

Asemanatoare dar in acelasi timp diferite, instrumentele de cantat cu clape erau asociate in secolele 17-18 aceluiasi termen, “claviatura“, care le cuprindea pe toate: clavecin, claviatura si orga. Ulterior producatorii acestor intrumente au inceput sa le dea nume diferite pentru nu doar pentru a le deosebi dar si pentru a-si evidentia produsele proprii fata de cele ale altor manufacturieri de instrumente muzicale. Asa au aparut clavicembalul si clavicordul, de exemplu.
 
Mai tarziu a fost creat pianul cu varianta sa pianina iar instrumentele din trecut au incetat sa mai fie folosite. Motivul a fost constituit de faptul ca odata cu aparitia pianului compozitorii si interpretii au putut controla nu doar notele muzicale ci si tonalitatea lor (mai puternice – forte, sau mai slabe – piano) fata de vechile intrumente unde acest control nu era posibil. Corzile metalice ale pianului fiind lovite cu ciocanele acoperite cu pasla fata de cele ale vechilor instrumente care erau “ciupite” pentru a produce sunete.

Care e diferenta intre pian si pianina? La pian corzile sunt dispuse pe orizonala in carcasa pe lemn ce sta pe cele 3 picioare binecunoscute, la pianina corzile si carcasa sunt asezate in pozitie verticala, motivul fiind acela de a economisi spatiu, functionalitatea lor fiind identica.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Claviatura