Tendinte in .Ro


Vechii greci isi puteau exila politicienii care ii dezamageau

Vechii greci isi puteau exila politicienii care ii dezamageau

Istoria l-a adus pe Clistene la conducerea Atenei in anul 508 i.Hr. dupa ce mai bine de jumatate de secol orasul fusese condus de membrii familiei Peisistratos, mai intai Peisistratos tatal, apoi fiii sai Hipparchus si Hippias, toti trei considerati tirani, indeosebi cel din urma un conducator cu comportament despotic ce guvernase Atena bazandu-se pe puterea sa nelimitata si care l-a facut detestat de supusii sai. Odata ajuns la carma orasului, Clistene a reformat din temelii modul de guvernare a Atenei, schimband organizarea politica din patru tagme bazate pe relatii de familie si care dusese la despotism cu o organizare politica bazata pe 10 tagme organizate dupa aria geografica ocupata in Atena si imprejurimi.

Apoi, prin introducerea unei constitutii democratice care acorda fiecarui barbat liber din regat dreptul de a ocupa functii politice si publice, a eliminat puterea absoluta a nobililor, transformand Atena (vezi poze din Atena) in primul stat democratic din Grecia, motiv pentru care Clistene este recunoscut de catre istorici drept “tatal democratiei ateniene”. Aproximativ 300.000 de locuitori ai Atenei pot ajunge sa ocupe functii in politica, consiliul orasului fiind schimbat la fiecare 36 de zile iar membrii sai fiind alesi prin tragere la sorti dintre cei care doreau sa ocupe o functie in acest consiliu. Exceptie faceau functionarii din zona financiar-administrativa a orasului si conducatorii armatei care erau alesi pe baza competentelor. Din cauza faptului ca in timpul exercitarii activitatilor in consiliul orasului nu erau remunerati, numarul celor care vizau o functie publica era insa mai mic, mestesugarii si taranii preferand sa produca bunuri pe care sa le comercializeze sau sa munceasca pamantul.

Schimbarea cu o frecventa atat de mare a administratiei politice facea ca posibilitatea ca unul sau altul dintre reprezentantii comunitatii sa se ridice si sa puna mana pe putere sa fie mica, asigurandu-se un echilibru si o egalitate intre cei care conduceau orasul si ceilalti membri ai comunitatii. Dar, pentru a preintampina orice posibilitate, constitutia lui Clistene a facut posibila ostracizarea, exilarea politicienilor nedoriti. Astfel, anual avea loc Ostraca, o consultare a locuitorilor Atenei, in care acestia puteau vota pentru eliminarea din spatiul public atenian a politicienilor indezirabili. Voturile se faceau pe cioburi din vase de lut pe care oamenii mentionau numele celor pe care ii vroiau plecati din oras. Daca numarul voturilor depasea 6.000, respectivul era exilat din Atena pentru 10 ani. Cel exilat nu isi pierdea averea si nici cetatenia dar timp de 10 ani nu avea voie sa treaca inapoi granita Atenei, mai mult de 20 de politicieni avand aceasta soarta decisa prin vot popular liber de-a lungul existentei acestei constitutii.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti