Tendinte in .Ro


Regele Agamemnon a fost ucis de sotia sa, Clitemnestra

Regele Agamemnon a fost ucis de sotia sa, Clitemnestra

Provenind din parinti de vaza, ca fiica a regelui Tindar al Spartei si sotiei sale Leda, avandu-i ca frati pe celebrii Castor si Polux iar sora pe nu mai putin cunoscuta Elena, Clitemnestra a fost o femme fatale a vremurilor sale, influentand soarta unei alte familii regale. E vorba de cea a lui Atreu si Tieste, frati ce si-au disputat dominatia in Micene.

Clitemnestra a fost mai intai sotia lui Tantalus, fiul lui Tieste, dar sotul sau a fost ucis de catre Atreu ca razbunare pentru moartea propriului sau fiu. Un alt baiat al lui Tieste, Aegis, a fost obligat de catre acelasi Atreu sa-si omoare tatal, planul s-a intors insa impotriva sa iar Atreu si-a pierdut viata. Tieste si Aegis au ramas sa domneasca in Micene iar Clitemnestra, vaduva, s-a intors la familia ei, in Sparta.

Tot in Sparta si-au gasit refugiu si doi dintre fiii lui Atreu, Agamemnon si Menelaus, care s-au casatorit cu fiicele regelui Spartei, Clitemnestra respectiv Elena. Elena a fost apoi rapita de Paris si dusa la Troia iar fratii Agamemnon si Menelaus au plecat s-o salveze. In timpul razboiului troian Clitemnestra nu i-a fost fidela lui Agamemnon, inselandu-l cu Aegis pe care l-a pastrat langa ea.

Pentru a nu fi surprinsa de o eventuala intoarcere acasa a sotului sau, Clitemnestra a asezat strazi pe varfurile muntilor dintre cetatei ei si Troia, straji care prin focuri inalte sa o anunte cand Troia e cucerita iar Agamemnon se intoarce. La sosirea lui Agamemnon Clitemnestra s-a prefacut ca il primeste cu mare bucurie si l-a invitat sa faca o baie de bun venit care sa il purifice de tot sangele si raul razboiului. Aflat in apa, regina a aruncat deasupra lui Agamemnon un val de metal in care regele s-a incurcat, dandu-i ocazia Climnesterei sa il ucida cu o secure.

Climnestera si Aegis nu au apucat insa sa domneasca impreuna decat vreme de sapte ani, cei doi cazand la randul lor prada razbunarii fiului lui Agamemnon, Oreste.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti