Tendinte in .Ro


Coco Chanel: de la orfelinat la cel mai bine vandut parfum din toate timpurile

Coco Chanel: de la orfelinat la cel mai bine vandut parfum din toate timpurile

Istoria brandului Chanel începe în 1913, la Paris, când Gabrielle Bonheur Chanel, alintată de cunoscuţi Coco, îşi deschidea micul butic unde comercializa haine pentru femei. Magazinul ei a avut rapid succes pentru că vindea haine simple, confortabile şi de bună calitate. Inovaţia ei era aceea ca, spre deosebire de secolul al 19-lea, când hainele pentru femei erau extrem de incomode datorită cantităţii de material folosit, corsetului şi zorzoanelor, Coco Chanel propunea pentru femei haine simple şi elegante, dar mai ales foarte comode. Inspirată de moda bărbătească, Coco crea haine fie mai sobre, fie sport.

Înainte, în 1909, iubitul lui Coco, Balsan, a ajutat-o pe aceasta să îşi deschidă un magazin de pălării lângă magazinul său de articole de pescuit sportiv. Astfel, Coco are ocazia să îşi vândă creaţiile doamnelor din societatea pariziană. Tot aici îl cunoaşte pe englezul Arthur Capel, care o ajută să îşi deschidă primul magazin de haine, cel deschis în 1913.

Primul război mondial înseamnă o revoluţie în lumea modei iar Coco se adaptează perfect pentru că mare parte din hainele create de ea pentru femei se inspiră din uniforma militară a bărbaţilor. Jersey-urile din flanel pe care le-a creat au devenit rapid cunoscute în toată Franţa, bluzele marinăreşti fiind preferatele doamnelor alături de little black dress; costumele pentru zi în doua sau trei piese au intrat rapid în garderoba femeilor din Paris, în vreme ce costumele cu fustă şi sacou sunt şi azi ţinuta consacrată a unei femei de afaceri, toate fiind lansate de Coco în magazinul ei de pe strada Cambon la numărul 21. În revista Harper’s Bazaar, unde a apărut încă din 1915, Coco a afirmat că, în viziunea ei, eleganţa unei femei constă tocmai în simplitatea ţinutei.

În 1921 avea să angajeze un creator de parfumuri, Ernest Beaux, care i-a prezentat câteva eşantioane, printre care şi celebrul Chanel No 5 (numit aşa după numărul recipientului în care a fost prezentat), care a devenit ulterior emblema casei de modă Chanel. Iniţial parfumul era oferit cadou clientelor care cumpărau haine din magazin, pentru ca popularitatea lui să o determine pe Coco să îl și vândă începând cu 1922.

Ca să ajungă să îl vândă pe piaţa americană, Coco Chanel încheie o afacere cu Theofile Bader şi evreul Pierre Wartheimer, companie numită Parfums Chanel, din care Coco avea doar 10 procente, în timp de Wartheimer 70 de procente, iar restul rămânea pentru Bader. Ulterior, Coco avea să-l acuze pe Wartheimer că se folosea de munca ei, devenind şi colaboratoare a naziştilor, vădit anti-semită, în speranţa că va putea căpăta controlul total asupra parfumeriei. Wartheimer e forţat să părăseacă Franţa în timpul ocupaţiei naziste dar deleagă un avocat francez să se ocupe de parfumerie. La finalul celui de-al doilea război mondial Coco părăseşte Franţa, acuzată de atitudine antisemită, în timp de Wartheimer se întoarce la Paris (vezi poze cu Paris) pentru a se ocupa de afacerile familiei, inclusiv de parfumeria Chanel. Cei doi renegociază contractul iniţial iar Coco îi lasă lui Wartheimer drepturi totale asupra parfumeriei şi asupra brandului Chanel, contra unor beneficii financiare importante.

Viaţa lui Coco Chanel a fost tumultoasă, ea crescând timp de 6 ani la orfelinat, pentru ca ulterior să ajungă cântăreaţă şi dansatoare de cabaret, înainte să devină amanta baronului Étienne Balsan. Viaţa ei este redată amănunţit într-un film francez distins cu numeroase premii, Coco avant Chanel (Coco înainte de Chanel), având-o în rolul principal pe Audrey Tatou.

Astăzi familia Wartheimer conduce în continuare imperiul Chanel, a lansat noi linii de produse, de la haine de haute couture şi pret-a-porter, la bijuterii şi parfumuri de lux, ceasuri şi produse cosmetice de calitate. De la lansare până azi, 3 creatori de parfumuri au lucrat pentru Chanel: Ernest Beaux, Henri Robert şi Jacques Polge. Chanel No. 5 a rămas până azi cel mai bine vândut parfum al tuturor timpurilor, fiind promovat inclusiv de Marilyn Monroe, care a afirmat că noaptea ea poartă câteva picături din acest parfum. Numeroase vedete de la Hollywood au fost imaginea acestui parfum, printre care Nicole Kidman, Keira Knightley și Brad Pitt.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti