Tendinte in .Ro


Un coif dacic din argint ar putea fi repatriat de la un muzeu din SUA

Un coif dacic din argint ar putea fi repatriat de la un muzeu din SUA

Se stie ca specialistii muzeelor de istorie si arheologie din intreaga lume (dar nu numai ei, ci toti reprezentantii muzeelor dintr-o anumita arie culturala sau stiintifica) se afla in contact unii cu altii, impartind idei, experiente, participand la evenimente comune care ii aduc impreuna si le dau posibilitatea sa faca schimb de informatii. Nemaivorbind de evenimentele culturale organizate in comun de doua sau mai multe muzee si care constau in mutarea dintr-un spatiu expozitional in altul al unor exponate pentru a fi vazute nu doar de catre vizitatorii acelui muzeu in care se gaseste expozitia ci si de cei aflati in alte orase, chiar tari, asa numitele expozitii temporare.

Prin acest gen de contacte culturale se stia inca de mult timp ca in cadrul unui muzeu din Statele Unite, anume Institutul de Arte Frumoase din orasul american Detroit, se afla mai multe exponate ale caror origini sunt romanesti: un coif princiar din vremea dacilor, realizat integral din argint, o sculptura si mai multe desene semnate de catre marele artist Constantin Brancusi. Piesele de muzeu, odata ajunse in patrimoniul unui astfel de institut cultural pot fi vazute in cadrul altor muzee doar prin intermediul expozitiilor temporare de care aminteam mai sus, altfel ele ramanand in posesia muzeului respectiv.

Atat doar ca, recent, s-a descoperit o portita prin care aceste exponate romanesti sa se intoarca in tara. Ideea a fost prezentata ministrului Culturii, Daniel Barbu, acesta expunand-o in cadrul unei sedinte de guvern si primind acordul pentru a incepe demersurile pentru aducerea in tara a pieselor, chiar si prin cumpararea lor de la muzeul american.

Portita consta de fapt in falimentul declarat al orasului Detroit, starea financiara a municipalitatii nelasand alta varianta decat declararea incapacitatii de plata, a falimentului, in luna iulie 2013. Cum datoriile orasului trebuie platite iar guvernul american a refuzat acoperirea acestora din fonduri federale, primaria Detroit-ului s-a vazut pusa in situatia de a vinde active din patrimoniul municipalitatii pentru a face rost de bani. Printre aceste active se numara si opere de arta si obiecte de arheologie din posesia Institutului de Arte Frumoase din Detroit, aflat in subordonarea primariei, creandu-se astfel precedentul care sa inlesneasca si sa duca la bun sfarsit si un demers din partea autoritatilor romane in sensul repatrierii pieselor de arta romanesti.

Coiful dacic din argint face parte din colectia de arta greco-romana a muzeului american, avand o inaltime de 24 de centimetri si un diametru de 20 de centimetri, fiind realizat acum aproximativ 2.000 de ani dintr-o placa de argint groasa de 3,8-4,9 milimetri, bogat decorata prin gravare dar si prin aurire. Greutatea coifului dacic este de 811 grame.

Un efort financiar probabil simbolic pentru autoritatile romane care ar putea astfel aduce acasa o piesa de tezaur importanta ce ar completa piesele asemanatoare descoperite pe teritoriul Romaniei, in special in partea de sud a tarii, de asemenea mostre ale maiestriei lui Brancusi. Consulul Romaniei la Chicago a fost desemnat sa ia legatura cu autoritatile orasului Detroit pentru a obtine pretul pentru care muzeul de acolo s-ar desparti de aceste piese de arta, alti specialisti in istorie fiind implicati in stabilirea valorii lor si negocierile finale.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti