Tendinte in .Ro


Colesterolul este produs de ficat

Colesterolul este produs de ficat

Colesterolul, este, din punct de vedere chimic, un alcool (un sterol, adică un steroid modificat). Prezenţa sa în organism are un rol extrem de important în formarea membranelor celulare, pe care le ajută să fie permeabile, dar şi un rol metabolic, mai ales prin faptul că ajută la sintetizarea acizilor biliari. Mare parte din colesterolul din organism este introdus prin alimentaţie, mai ales prin consumul de carne, brânzeturi şi alte alimente de origine animală, in special cele grase (untura, slănina, gălbenuşul de ou, smântâna, brânzeturile grase).

Regimul alimentar bazat în mare parte pe carne şi lactate, lipsa legumelor şi fructelor din alimentaţie, greutatea corporală mare şi obezitatea, lipsa de mişcare, fumatul şi consumul de alcool, dar şi factori genetici pot cauza un colesterol ridicat la nivelul sângelui.

În organism exsită 2 feluri de colesterol: colesterolul “rău”, dar şi colesterolul “bun”. Colesterolul rău este prescurtat LDL colesterol şi este alcătuit din lipoproteine cu densitate mică. HDL colesterol este colesterolul bun, alcătuit din lipoproteine cu densitate mare. Un om perfect sănătos trebuie să aibă un nivel al LDL mic şi un nivel mare al HDL. Acesta din urmă are rol în circulaţia sangvină şi previne calcifierea vaselor de sânge. Valori normale colesterol înseamnă între 100 şi 150 de grame de colesterol în organism (în funcţie de greutate, vârstă şi sex).

LDL, colesterolul rău, se depune pe pereţii arterelor şi poate bloca astfel circulaţia sângelui, ceea ce duce la o serie de boli cardiovasculare, dintre care cele mai grave sunt arteroscleroza, infarctul si atacul vascular cerebral.

Pentru a elimina sau pentru a preveni creşterea nivelului de colesterol din sânge există câteva alimente care scad colesterolul si care ajută organismul: peştele gras cum ar fi somonul, seminţele de in, muştarul, dar şi cerealele integrale, laptele de soia şi vinul roşu, consumat zilnic în cantităţi moderate (100-125 ml). Uleiul de măsline este de preferat uleiului de floarea-soarelui atât la prepararea mâncărurilor cât şi a salatelor.

Nivelul optim al colesterolului rău trebuie să fie menţinut sub 200 mg/dL, iar o valoare peste 240 mg/dL indică un colesterol marit si implicit semne de boală, fiind necesara interventia medicului pentru scaderea colesterolului. Femeile ajunse la menopauză trebuie să fie atente la nivelul de colesterol din sânge deoarece menopauza însemnă mai puţini hormoni estrogeni care de obicei luptă cu colesterolul rău. Colesterolul bun trebuie să depăşească 40 mg/dL.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti