Tendinte in .Ro


Coloana vertebrală are 4 regiuni şi numeroase afecţiuni

Coloana vertebrală are 4 regiuni şi numeroase afecţiuni

Coloana vertebrală umană este alcătuită din 4 regiuni şi adună în total 33 de vertebre. Prima regiune a coloanei, partea superioară a scheletului uman, se numeşte cervicală şi este alcătuită din 7 vertebre. Urmează pe rând regiunea toracică cu 12 vertebre, regiunea lombară cu 5 vertebre şi apoi regiunea sacrală cu 9 vertebre. Sănătatea coloanei vertebrale este extrem de importantă pentru organism. Coloana vertebrală acoperă, în canalul vertebrelor cervicale, toracice şi lombare, măduva spinării. Cu alte cuvinte, impulsul nervos care porneşte de la creier este transmis în organism prin măduva spinării şi apoi la alte organe în întreg corpul. Asta pentru că la fiecare regiune a coloanei vertebrale sunt conectaţi nervi care conduc impulsurile nervoase în tot organismul.

De aceea, bolile coloanei vertebrale, care afectează numeroase persoane, orice vârstă sau statut social sunt mereu în atenţia medicilor şi a pacienţilor din întreaga lume. Cifoza, scolioza, lordoza sau spondiloza sunt printre cele mai des întânite boli ale coloanei vertebrale.

Cifoza înseamnă curbarea a coloanei în exterior sau, pe scurt cocoaşa. Ea poate fi combătută prin micşorarea greutăţilor pe care le cară pacienţii şi prin realizareaunui efort fizic moderat deopotrivă cu corectare poziţiei. În anumite cazuri, medicii pot recomanda dormitul pe un pat rigid.

Scolioza înseamnă curbarea coloanei de la dreapta spre stânga sau de la stânga spre dreapta în formă de S. Poziţia greşită la birou, la şcoală sau la alte activităţi sunt responsabile pentru această afecţiune care se poate totuşi trata cu înot sau fizioterapie.

Lordoza, spre deosebire de cifoză, înseamnă curbarea coloanei către interioarul corpului si este vizibilă astfel proeminenţa bazinului. Purtarea pantofilor cu toc foarte înalt este una dintre cauzele acestei boli în rândul femeilor. Boala se poate vindeca cu ajutorul unor exerciţii fizice speciale, prin mersul pe bicicletă sau înot, în cazul în care se poate corecta fără întervenţie chirurgicală.

Spondiloza afectează pacienţii peste 50 de ani, dar se poate întâlni şi la pacienţi peste 30 de ani, vârstă la care discurile intervertebrale încep să îmbătrânească. Totodată, discurile intervertebrale încep să se fragmenteze.

Ca o curiozitate, animalele sunt împărţite în vertebrate şi nevertebrate. Coloana vertebrală apare în regnul animal la peşti, iar mamiferele au 5 regiuni ale coloanei, ultima, cea care lipseşte la om fiind regiune codală (coada). Girafa, de pildă, deşi are gătul foarte lung, nu are mai multe vertebre, ci doar mai lungi. La balenă, vertebrele sunt mai late ca să poată susţine corpul masiv.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti