Tendinte in .Ro


Comunicarea radio cu submarinele e ingreunata de apa sarata a marii

Comunicarea radio cu submarinele e ingreunata de apa sarata a marii

Apa sarata a marii si oceanelor este un bun conductor electric insa blocheaza radiatiile electromagnetice. Cum unele dintre acestea sunt chiar undele radio rezulta ca submarinele scufundate sunt aproape in imposibilitate de a comunica cu parteneri de la suprafata. O solutie pentru submarine ar fi sa ridice la suprafata o antena radio legata de interiorul submarinului, aceasta ar facilita comunicatiile obisnuite dar ar si presupune plasarea submarinului la o adancime destul de mica. Alta solutie ar fi ridicarea cu totul la suprafata la intervale regulate, cel putin pentru comunicatii. Primele submarine erau oricum obligate sa iasa periodic din apa pentru realimentarea cu oxigenul necesar motoarelor diesel. Mai tarziu, in timpul Razboiului Rece, tehnologia nucleara de alimentare cu energie a permis submarinelor sa ramana in adancuri timp de luni de zile asa incat noi modalitati de comunicare au trebuit gasite.

Printre ele s-a numarat transmisia acustica, bazata pe transmisia usoara a sunetului prin apa. Se pare ca atat americanii cat si rusii au plasat in diverse zone ale oceanului planetar frecventate de submarinele lor hidrofoane si difuzoare subacvatice legate prin cabluri cu statii de transmitere de la suprafata. Submarinele care ajungeau in preajma acestor sisteme acustice puteau comunica cu bazele emitand si ascultand sunete preluate de microfonul subacvatic si de boxele din apa. Un fel de telefon subacvatic, nu-i asa?

O alta modalitate a fost transmisia radio in frecvente joase (3–30 kHz) care poate penetra apa marii pana la adancimi de 20 de metri, necesitand ca submarinele sa navigheze la aceasta adancime ori sa ridice pana la acest nivel antene subacvatice legate de submarin pentru a nu fi detectate de la suprafata. Statiile de transmisie necesitau insa dimensiuni chiar mari (cativa kilometri patrati) pentru a putea transmite in frecvente joase, drept pentru care nu puteau fi amplasate decat pe sol, comunicarea fiind posibila doar dinspre bazele militare de la suprafata catre submarine.

In fine, o alta solutie consta in folosirea undelor in frecvente ultra-joase (3-300 Hz) care pot penetra apele marilor pana la adancimi de cateva sute de metri, acolo unde se afla majoritatea submarinelor, americanii obisnuind sa foloseasca frecventa de 76 Hz iar rusii pe cea de 82 Hz. Distantele de la care pot fi ascultate transmisiile radio ajung si pana la 3.600 kilometri insa si aceasta transmisie este destul de putin eficienta.

Varianta cea mai buna ramane comunicarea atunci cand submarinele se gasesc la suprafata, putandu-se folosi undele obisnuite in frecventele HF, VHF sau UHF, distantele nemaifiind o problema datorita satelitilor militari de comunicatii.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Submarine