Tendinte in .Ro


Constructia Turnului Eiffel a fost contestata de parizieni

Constructia Turnului Eiffel a fost contestata de parizieni

Turnul Eiffel a fost construit pentru a servi drept simbol si poarta de intrare pentru Expozitia Universala de la Paris din 1889 (detalii urmand acest link). Constructia, desi a facut senzatie printre participantii la expozitia ce s-a intins pe o perioada mare (intre 6 mai si 31 octombrie 1889), a fost criticata de o parte dintre parizieni, multi considerandu-l un spin in ochi.

Ziarele publicau articole negative la adresa celor care au propus, proiectat si realizat turnul, unul dintre texte, semnat printre altii de Charles Gounod si Alexandre Dumas facand istorie: “Timp de douazeci de ani de acum incolo vom vedea cum se intinde deasupra acestui oras inca palpitand de geniul atator secole, umbra ca o pata neagra a acestei coloane odioase construita din placi de fier nituite.” Legenda spune ca scriitorul Guy de Maupassant, care declara obsesiv ca uraste acest turn, obisnuia sa ia in fiecare zi masa de pranz la restaurantul de la primul etaj pentru ca era singurul loc din Paris de unde nu putea vedea turnul. (vezi poze din Paris)

Daca o parte dintre parizieni il acuzau pe Gustave Eiffel ca a realizat o constructie total inestetica pentru atmosfera generala a orasului, altii l-au criticat pentru ca a contruit o opera inginereasca intr-un stil mult prea artistic. Motivul pentru care inginerul a realizat aceasta forma particulara a turnului a fost dezvaluit insa chiar de catre Eiffel intr-un interviu ce incerca sa domoleasca atacurile impotriva sa: “Stiti care este motivul ce m-a ingrijorat si m-a determinat sa desenez aceasta forma a turnului? Rezistenta la vant. Aceasta curbura a constructiei cu patru muchii exterioare a fost dictata de calcule matematice dar va da si o impresie de mare putere si frumusete pentru ca va dezvalui observatorului indrazneala design-ului ca intreg”.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Turnul Eiffel