Tendinte in .Ro


2 specii diferite intr-o simbioza perfecta: Copacul Furnicilor

2 specii diferite intr-o simbioza perfecta: Copacul Furnicilor

Are o gramada de nume, de la cel stiintific – Triplaris americana, la cele date de locuitorii diverselor zone in care creste, de exemplu pau-formiga, guacamayo, guayabo zancón, hormiguero, palo de Santa María, tachí, vara santa, pau-de-novato, formigueiro sau taxizeiro. Dar toata lumea il stie drept Copacul Furnicilor. Pentru ca acest copac ce poate ajunge pana la 30 de metri inaltime convietuieste intr-o perfecta simbioza cu oaspetii sai permanenti, furnicile.

Si aceasta pentru ca micile insecte traiesc pe scoarta si in interiorul copacului si se hranesc cu substantele produse de acesta, in schimb furnicile il apara de orice fel de invadatori. Motiv pentru care arborele mai este denumit, mai in gluma, mai in serios, si Copacul novicilor, necunoscatorii simtind pe propria lor piele agresivitatea si veninul furnicilor.

Originar din America Centrala si de Sud, Copacul Furnicilor este folosit ca arbore ornamental datorita aspectului sau placut si florilor sale roz, fiind “exportat” si in areale departate de locul sau de bastina, precum Hawaii sau Africa de Sud. Pe langa rolul sau ornamental in zonele urbane, Copacul Furnicilor mai este crescut si in zone in care habitatul natural a fost deranjat de diversi factori precum incendii sau despaduriri, fructele sale fiind usor dispersate de vant si contribuind la cresterea suprafetelor acoperite de aceasta specie de copaci.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti