Tendinte in .Ro


Copernicus a trebuit sa ascunda 31 de ani ideea miscarii planetelor in jurul Soarelui

Copernicus a trebuit sa ascunda 31 de ani ideea miscarii planetelor in jurul Soarelui

Mai intai a fost Aristarh, matematicianul si astronomul grec care a trait intre 310 si 230 i.Hr. Acesta a fost primul care a afirmat ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui insa nu doar ca nu a fost luat in seama dar a fost si ridiculizat pentru aceasta conceptie. Mai tarziu, Ptolemeu (87-165 d.Hr) a enuntat teoria conform careia Pamantul se gasea chiar in centrul universului, Luna, Soarele si celelalte planete si stele invartindu-se in jurul sau. Biserica a acceptat aceasta teorie si a respins de-a lungul timpului orice alta idee asupra cosmologiei.

In 1473 insa a avut loc nasterea lui Nicolaus Copernicus, cel care, mai tarziu, avea sa devina unul dintre cei mai straluciti astronomi ai omenirii. Copernicus a studiat la Cracovia (in Polonia) apoi la Universitatea din Bologna medicina si dreptul canonic, in acelasi timp aprofundand pe cont propriu astronomia si geografia. Dupa ce a primit in 1503 titlul de doctor in drept canonic, Copernicus se intoarce in Polonia unde elaboreaza un tratat de astronomie “De Hypothesibus Motuum Coelestium a se Constitutis Commentariolus” in care descrie modelul heliocentric al sistemului solar. Manuscrisul finalizat in 1512 a fost vazut insa doar de catre membrii familiei. Urmatorii 18 ani i-a dedicat studiului universului si redactarii operei sale principale, “De Revolutionibus Orbium Coelestium” (Despre miscarile de revolutie ale corpurilor ceresti). Si aceasta lucrare, terminata in 1530, o tine ascunsa de reprezentantii bisericii, teoria sa contrazicand flagrant doctrina bisericii catolice, putandu-se face vinovat de erezie. Copernicus si-a publicat opera in cele din urma, legenda spunand ca primul exemplar a fost tiparit chiar in ziua mortii sale (24 mai 1543), avand ocazia sa isi tina cartea in brate inaintea trecerii sale in nefiinta.
 

Stiati ca..

Service Autorizat Apple | Service Mac Bucuresti | Service iPad Bucuresti | Service Autorizat iPhone | Service iPod Bucuresti | Service Apple Bucuresti
 
Tag

Nicolaus Copernicus