Tendinte in .Ro


Crema de zahar ars este un desert revendicat de 3 tari

Crema de zahar ars este un desert revendicat de 3 tari

Mai multe ţări îşi revendică inventarea cremei de zahăr ars, unul dintre cele mai răspândite deserturi din lumea întreagă. Creme brulee sau crema de zahar ars este disputată de francezi, englezi şi spanioli, aceștia din urmă numind-o crema catalana şi consumând-o în ziua sfântului Iosif, pe 19 martie. Desertul apare pentru prima oară în cartea de bucate din 1691 a lui François Messianet. Acesta, fiind alături de ducele de Orleans într-o călătorie, descoperă reţeta inventată chiar de duce însuşi, un pasionat iubitor al gastronomiei, nu doar un gurmand. La desert, crema ducelui era prea rece pentru gustul acestuia, aşa că se hotărăşte să aducă o sursă de foc chiar deasupra desertului, acolo unde era un strat de zahăr. Astfel, ducele caramelizează zahărul şi ia naştere crema de zahăr ars.

În Anglia, ea se numeşte burnt cream iar englezii susţin cu tărie că a fost inventată în zona localităţii Cambridge, la Trinity College, acolo unde tinerii cursanţi cereau bucătarilor să le prepare deliciosul desert. Cu toate acestea, specialiştii susţin că tot felul de creme preparate din lapte şi ouă erau cunoscute încă din epoca romană şi au fost preţuite în tot Evul Mediu, aşa că rămâne dificil de descoperit în ce ţară anume se află originea acestui desert.

Crema de zahar ars necesită pricepere într-ale gătitului, însă îngredientele reţetei originale sunt simple şi la îndemâna oricui: zahăr, ouă proaspete, vanilie şi smântână. Un desert delicios, cu o aromă specifică sub crusta de caramel de deasupra. Aromele şi ingredientele cu care este preparată crema de zahăr ars diferă azi, însă ingredientele de bază şi procedura de preparare au rămas la fel. Ouăle şi zahărul sunt ingredientele de bază ale cremei de zahăr ars iar smântana originală este înlocuită din ce în mai des de lapte, un ingredient mai uşor de digerat. Lămăile, cacao, extractul de cocos, şofranul, cafeaua, lichiorul de diverse arome, alunele, fisticul sau ciocolata sunt printre aromele care îmbogăţesc savoarea acestui desert.

Reteta crema de zahar ars este una dintre cele mai simple retete de prajituri: se fierbe aproximativ 1 litru de lapte, care ulterior se răceşte. Separat, se dau la foc mic într-o cratiţă 3-4 linguri de zahăr, care se caramelizează şi se întinde uniform pe pereţii vasului. În alt vas se bat spumă 7 ouă, cu gălbenuş şi albuş. Peste ele se adaugă laptele răcit şi se amestecă până se omogenizează, apoi se toarnă în vasul cu zahărul caramelizat. Compoziţia obţinută se introduce la cuptor până ce desertul capătă o culoare arămie. Se poate însiropa cu vanilie sau esenţă de rom sau chiar un lichior fin. Se consumă rece, de la frigider.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Reteta crema de zahar ars