Tendinte in .Ro


Celebrul cub Rubik a fost inventat în 1974

Celebrul cub Rubik a fost inventat în 1974

Invenţia îi aparţine unui profesor maghiar, Erno Rubik. Cea mai bine vândută jucărie din lume, cubul Rubik are 6 variante diferite: cubul 2X2X2, 3X3X3 (cel mai cunoscut dintre ele), dar şi variante cu câte 4, 5, 6 sau chiar 7 pătrate pe o latură. Cubul a început să fie exportat abia în 1980 iar acesta este anul oficial al apariţiei jucăriei, când a câştigat premiul pentru cea mai bună jucărie de tip puzzle în Germania. Rezolvarea cubului are la bază o serie de algoritmi matematici care iau în calcul permutări.

Ca sculptor şi profesor de arhitectură, inventatorul a fost pasionat de cuburi înainte de inventarea jocului iar cubul minune a fost inventat mai mult din joacă. Interesant e că, în aceeaşi perioadă cu Rubik, un japonez şi un american au încercat să breveteze şi ei invenţia cubului însă nu au reuşit. Popularizarea cubului lui Rubik se datorează unui om de afaceri maghiar, Tibor Laczi, pasionat de matematică, ce a prevăzut imediat succesul invenţiei şi s-a ocupat de vânzarea ideii.

Iniţial, jocul se numea Cubul Magic, iar apoi a luat numele inventatorului său, Rubik, care a devenit astfel primul milionar din blocul comunist graţie exportului jucăriei inventate de el.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Cubul Rubik