Tendinte in .Ro


Care sunt culorile curcubeului?

Care sunt culorile curcubeului?

7 sunt culorile curcubeului si ale spectrului vizibil (totalitatea culorilor care pot fi detectate de catre ochiul uman fara a se ajuta de mijloace sau echipamente speciale): rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet. Daca luati literele cu care incepe fiecare culoare veti constata ca puteti forma cu ele un cuvant fara nicio semnificatie dar inteligibil si astfel usor de memorat: ROGVAIV. Ordinea culorilor in spectrul vizibil si in curcubeu nu a fost insa aleasa pentru a rezulta acest acronim ci aceasta este chiar ordinea lor naturala.

Culorile curcubeului corespund lungimilor lor de unda, culoarea rosu avand lungimea de unda de 700 nanometri iar violet lungimea de unda de 400 nanometri. Spectrul este continuu, asa incat nu se poate spune ca o culoare ocupa un interval de lungimi de unda, urmat fiind de o alta culoare. Trecerea de la o culoare la alta se face prin schimbarea nuantelor, corespunzatoare unor lungimi de unda diferite.

Isaac Newton a fost cel care a definit spectrul vizibil la sfarsitul secolului al 17-lea, cand celebrul om de stiinta a cumparat o prisma optica de la un targ desfasurat langa orasul britanic Cambridge. Cu aceasta prisma Newton obisnuia sa proiecteze lumina soarelui pe unul dintre peretii incaperii in care studia, sub forma culorilor curcubeului. Isaac Newton a observat continuitatea spectrului de culori, a decis totusi sa il defineasca folosind nume de culori dupa ce a constatat proeminenta unora dintre acestea si posibilitatea recunoasterii lor in paleta de culori desfasurata. Dar cum Newton insusi recunostea ca ochiul sau nu este foarte format in distingerea culorilor, a apelat la un prieten pictor pentru a-l ajuta in aceasta sarcina. A proiectat lumina soarelui pe o panza alba iar pictorul mult mai experimentat a trasat pe panza linii de demarcatie intre culorile proeminente.

Numarul de sapte culori i se datoreaza tot lui Newton, el fiind cel care a insistat sa fie sapte, dupa cel al numarului zilelor saptamanii, notelor gamei muzicale si numarului de planete cunoscute la acea vreme in sistemul solar, oranjul si indigo fiind de fapt semitonuri de culoare, latimea lor fiind semnificativ mai mica decat ale celorlalte culori. In ciuda unor voci si obiectii ridicate ulterior, majoritatea oamenilor de stiinta au acceptat denumirile propuse de Isaac Newton, culorile curcubeului ramanand pentru totdeauna cele care formeaza acronimul ROGVAIV.
 

 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti