Tendinte in .Ro


Curiozitatile muntelui Ursului

Curiozitatile muntelui Ursului

Odata aleasa tema articolului a trebuit sa mai facem o alegere, mult mai dificila, anume care dintre sutele de masive muntoase submarine existente sa scriem? Ne-am oprit asupra Muntelui Ursului (Bear Seamount) datorita mai multor particularitati ce il deosebesc de alti munti aflati pe fundul oceanelor. Muntele Ursului s-a format precum marea majoritate a lor, prin eruptii vulcanice submarine ce au dus la ridicarea scoartei terestre pana la formarea unor masive muntoase semnificative, cu mai bine de 100.000.000(!) de ani in urma, in zona Triunghiului Bermudelor. Evolutia vulcanilor din zona (peste 30) a fost favorizata de miscarea a doua placi tectonice din zona nord-americana, una dintre cele incalecand-o pe cealalta si realizand bresele in scoarta prin care a iesit lava.

Muntele se inalta acum cu aproximativ 2.000 de metri deasupra campiei submarine ce constituie fundul Oceanului Atlantic dar cercetatorii au presupus ca acesta a fost inca mai inalt, fiind erodat in timp de curentii submarini, pe de o parte Curentul Golfului (Gulf Stream), curent cald, de suprafata, pe de alta parte curentul Antarctic, curent rece, pe fundul oceanului. Varful sau a fost astfel aplatizat, acum semanand cu o masa orizontala inconjurata de versanti cu o inclinatie medie de 20°.

Dar cel mai interesant aspect al sau este ca varful aplatizat este acoperit de un strat gros de sedimente a caror origine nu se afla in zona, fiind aduse de aisberguri purtate de curenti in aceasta zona in Pleistocen (2.588.000 pana la 11.700 de ani in urma).
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti