Tendinte in .Ro


Palmierul de Paste este un obicei traditional polonez

Palmierul de Paste este un obicei traditional polonez

Desi clima din Polonia este departe de a fi favorabila cresterii palmierilor, sarbatoarea Paștelui este celebrata de catre polonezi cu un simbol traditional aparte: palmierul de Paște. Denumirea nu este cumva o traducere eronata, chiar asa se numeste si in limba poloneza: Palma wielkanocna. Obiceiul palmierului de Paște a aparut la inceputul secolului al 20-lea in jurul orasului Vilnius, oras aflat acum in Lituania dar care in acea vreme facea parte din teritoriul Poloniei, obicei extins rapid in majoritatea regiunilor tarii. Incepand cu anul 1958 au fost organizate chiar concursuri pentru desemnarea celor mai frumosi palmieri, locuitorii fiind astfel indemanati sa creeze cat mai multi, mai diversi si mai frumosi palmieri, aparand chiar si curente si variante regionale de impodobire a acestora.

Palmierul de Paște este realizat de obicei în miercurea dinaintea Paștelui din ramuri de salcie cu mâțișori, de multe ori fiind impodobit cu panglici, decoratiuni, flori uscate si alte plante carora le sunt atribuite efecte benefice. In sudul Poloniei ramurilor de salcie le sunt adaugate ramuri de alun sau de rachita, impodobite cu o cruce de aur. In centrul tarii intreaga lungime a palmierului de Paște este acoperita cu flori, felul in care se desprind acestea din manunchiul de ramuri semanand cu coroana unui palmier, de unde si denumirea sa. Palmierul este apoi sfintit la biserica si purtat in cadrul unor procesiuni publice prin orase si sate.

Odata cu valurile de emigrari din secolul al 20-lea traditia palmierului de Paște a fost purtata de catre polonezi pana in Statele Unite unde este folosit in acelasi scop in timpul sarbatorilor prilejuite de acest eveniment religios in cadrul comunitatilor de polonezi de pe continentul american. Privind dincolo de polonezi, putem vedea ca ramurile de salcam apar si in obiceiurile altor natiuni, e drept, nu sub forma unui palmier, motivul fiind acela ca in multe culturi salcamul este el insusi un simbol al vietii de durata si al renasterii, preluat astfel in multe simboluri crestine si traditii.

(vezi mesaje de Paste)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti