Tendinte in .Ro


Delta Dunarii este cea mai bine conservata delta din Europa

Delta Dunarii este cea mai bine conservata delta din Europa

Delta Dunării este întinsă pe o suprafaţă de circa 3.500 de km pătraţi, un spaţiu vast, în mare parte românesc şi doar o mică suprafaţă în Ucraina, cu sate răzleţe şi mediu acvatic întins, în care trăiesc mai puţin de 15.000 de locuitori, însă cu o mare varietate etnică: greci, lipoveni, tătari sau ucrainieni. Delta Dunării este cea mai bine conservată deltă a Europei şi a doua ca mărime din Europa, după delta fluviului Volga. În afară de acestea, alte fluvii europene care au format delte la vărsare sunt Rin-ul, Ron-ul (Rhone), fluviile Po in Italia (vezi harta Italiei) si Ebru in Spania.

Din 1991 Delta Dunarii este parte a patrimoniului mondial al UNESCO ca rezervaţie a biosferei. Dunarea, după un traseu de aproape 3.000 de kilometri prin 10 ţări europene (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina) şi 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad), se varsă în Marea Neagră. Pentru că Marea Neagră este o mare în interiorul continentului iar fluxul şi refluxul sunt nesemnificative, la vărsarea în Marea Neagra Dunărea are o deltă şi nu un estuar cum au râurile din vestul Europei, de pildă, unde mareea puternică împiedică formarea unei delte. Delta Dunării este cel mai nou pământ al României, unde an de an se adună sedimente care dau naştere pământului deltaic.

Uscatul reprezintă puţin peste 10% din totalul suprafeţei deltei, în vreme ce apele acoperă restul. În aceste mlaştini şi lacuri, numeroase specii de plante şi păsări au găsit un habitat prielnic, în vreme ce câteva specii de mamifere şi păduri seculare acoperă porţiunile de uscat numite grinduri. Mai bine de 300 de specii de păsări trăiesc în Delta Dunarii, unele cuibăresc, pe când altele sunt doar în trecere. Raţele, gâştele sălbatice, egretele, berzele şi pelicanii sunt ceva obişnuit în deltă, iar cormoranii, stârcii, chirele, ibişii şi vulturii pescari completează cele 300 de specii.

Nuferii sunt numeroşi pe lacuri şi mlaştini iar în pădurea Letea, pe lângă specii de arbori rari precum plopul negru sau stejarul pufos, trăiesc faimoşii cai sălbatici de la Letea. Aceştia au fost cândva caii localnicilor, însă, fiind lăsaţi să pască liberi, o parte dintre ei s-au sălbăticit şi s-au înmulţit. Tot în Deltă vin şi sturionii pentru a depune icrele, după care puii de sturion ieşiti din icre se întorc înapoi în Marea Neagră.

Cele 3 braţe ale Deltei, Chilia, Sulina şi Sfântul Gheorghe facilitează transportul fluvial pe Dunăre. Din punct de vedere turistic, delta poate fi vizitată pentru peisajele sale şi pentru turismul rural şi mâncărurile cu specific pescăresc. Iata mai jos o plimbare scurta pe canalele Deltei Dunarii:


 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti