Tendinte in .Ro


Demostene se antrena pentru a fi un orator desavarsit

Demostene se antrena pentru a fi un orator desavarsit

Demostene, care a trait intre anii 384 si 322 i.Hr. a fost unul dintre principalii oameni politici ai Greciei antice si de asemenea unul dintre cei mai buni oratori din acea vreme, discursurile sale pe teme politice si culturale continand atat argumente valoroase cat si elemente motivationale. De altfel primul sau discurs a fost unul foarte personal si motivant in acelasi timp, reusind cu succes sa-i convinga pe cei care au avut grija de el pana la varsta de 20 de ani sa-i dea ce mai ramasese din mostenirea lui.

Mai apoi Demostene si-a sustinut existenta scriind discursuri pentru diversi oameni, pledoarii pentru cazuri de judecata, actionand ca avocat pentru parti implicate in procese si sustinand discursuri in locul altora. Arta oratoriei a invatat-o de la alti specialisti ai vremii ai caror ucenic a fost in tinerete dar si-a desavarsit-o singur, in intimitatea propriei locuinte. Pentru aceasta Demostene si-a sapat o incapere in subsolul casei sale. Ferit de ochii si urechile vecinilor si trecatorilor, Demostene isi antrena vocea ca sa fie una puternica, de asemenea ritmul si cuvintele care-i compuneau discursurile.

Cicero spunea mai tarziu despre Demostene: “inter omnis unus excellat” (“se ridica singur deasupra tuturor celorlalti oratori”), laudandu-i perfectiunea, iar un alt orator roman, Marcus Fabius Quintilianus, l-a considerat pe Demostene ca fiind cel care a stabilit un standard de excelenta in ale oratoriei, “lex orandi”.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti