Tendinte in .Ro


Depresia postnatala se manifesta la peste jumatate din femei

Depresia postnatala se manifesta la peste jumatate din femei

Depresia postnatala, numită de specialişti depresie postpartum sau baby blues, este o formă de tulburare psihică ce apare la mai bine de jumătate dintre femeile care tocmai au adus pe lume un copil sau au trecut printr-un avort. De obicei ea ţine în primele 2 săptămâni după naştere însă în cazurile severe boala poate dura şi un an sau mai bine şi poate duce chiar la apariţia unei psihoze postpartum.

Depresia postpartum este tristeţea care apare după naştere, aparent inexplicabilă, care alternează cu momentele de fericire. Femeile care suferă de această boală manifestă adesea insomnii, imposibilitatea de a îngriji nou-născutul şi de a-l alăpta, teama de a nu-i face rău. De obicei, depresia dispare de la sine fără tratament, însă în cazurile grave e nevoie de medicamente şi de consult specializat. Nu doar mama, dar şi copilul au de suferit de pe urma acestei depresii: copilul poate să nu ia în greutate dar şi să manifeste întârzieri mentale datorate lipsei de afecţiune şi de lipsa relaţiei mamă-copil.

Nu sunt foarte clare motivele pentru care acest tip de depresie apare însă majoritatea medicilor sunt de părere că modificările hormonale care apar la naştere, laolaltă cu emoţia aducerii pe lume a unui copil şi grijile care derivă sunt cauza acestei depresii. De asemenea, izolarea de prieteni (vezi citate despre prietenie) sau familie, lipsa afecţiunii din partea partenerului de viaţă sau stresul cauzat de locul de muncă sau de problemele financiare pot influenţa acest tip de depresie. Chiar şi Hipocrate a descris în Antichitate tulburările pe care le aveau unele femei după naştere.

Medicul de familie şi psihiatrul sunt medicii recomandaţi în astfel de cazuri, dar şi psihologul terapeut. Este nevoie de sprijin din partea familiei şi a prietenilor imediat după naştere, de sprijin pentru îngrijirea bebeluşului şi de evitarea consumului de cafea, alcool sau medicamente care ar putea agrava situaţia.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti