Tendinte in .Ro


Soldatul roman care l-a ucis pe Arhimede a platit cu viata pentru fapta sa

Soldatul roman care l-a ucis pe Arhimede a platit cu viata pentru fapta sa

Nascut la Siracusa, oras din estul insulei Sicilia, la vremea respectiva colonie greceasca, Arhimede este considerat unul dintre cei mai mari oameni de stiinta pe care i-a avut omenirea, domeniile in care a excelat fiind matematica, fizica, ingineria, astronomia si filozofia. Doar cateva dintre realizarile lui sunt legea parghiilor, estimarea cu acuratete a numarului π, formulele de calcul pentru volume si cele pentru suprafete, surubul fara sfarsit, principiul lui Arhimede, calculul infinitezimal si punerea bazelor hidrostaticii. Sa nu uitam povestea, adevarata, despre cum a reusit incendierea unor nave ale dusmanilor folosind un sistem de oglinzi cu care a focalizat lumina soarelui catre vasele atacatorilor pana la aprinderea panzelor.

Se afla in acelasi oras in timpul celui de-al doilea razboi punic dintre romani pe de o parte si Cartagina, Siracusa si Macedonia de cealalta parte. Dupa doi ani de asediu romanii reusisera sa patrunda in cetatea Siracusei iar soldatii surescitati ii pedepseau pe localnici pentru cele mai mici greseli. Arhimede era pe lista celor care trebuiau dusi in fata generalului roman Marcus Claudius Marcellus care nu vroia sa-i scape un invatat de valoarea lui Arhimede iar acesta a fost descoperit de un soldat roman in timp ce desena pe nisip niste forme geometrice necesare rezolvarii unei probleme.

Se pare ca soldatul a avut un comportament usor repezit la adresa lui Arhimede care ar fi vrut sa termine de rezolvat problema si i-a strigat romanului “Nu te atinge de cercurile mele” declansand in acesta o furie de nestavilit, motiv pentru care a scos sabia si l-a ucis pe loc pe Arhimede. Vestea a ajuns la urechile generalului care a dat ordin ca soldatul ignorant sa fie executat, in acelasi timp Arhimede avand parte de o inmormantare dupa traditia greaca in semn de respect fata de invataturile sale.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti