Tendinte in .Ro


Cea mai veche carte despre muzica dateaza din secolul 4 i.Hr.

Cea mai veche carte despre muzica dateaza din secolul 4 i.Hr.

Daca instrumentele pentru cantat au aparut tocmai in timpurile preistorice, primele fiind fluiere realizate din oase de animale, cel mai vechi, sculptat intr-un femur de urs, fiind datat ca provenind de acum 40.000 de ani; iar cea mai mai veche partitura descoperita vreodata, inscriptionata pe tablite de lut in zona portului antic Ugarit de pe malul Mediteranei (Siria de astazi) dateaza de acum 1.300 de ani, cea mai veche carte despre muzica a fost scrisa in secolul al 4-lea i.Hr. de catre filozoful grec Aristoxenus.

Nascut la Taranto, in sud-estul peninsulei italice, Aristoxenus a crescut in spiritul muzicii, fiind de altfel fiul unui muzician pe nume Spintharus de la care a mostenit pasiunea pentru aceasta arta. A studiat apoi cu Lamprus din Atena, un cantaret vestit in lumea elenistica datorita calitatilor sale interpretative la lira, apoi cu Xenophilus din Halkidiki, un filozof si muzician. Pentru ca in cele din urma sa devina discipol al lui Aristotel, celebrul filozof si om de stiinta, profesor particular al lui insusi Alexandru cel Mare.

Sub indrumarea lui Aristotel, Aristoxenus a aprofundat filozofia, etica si muzica, cercetarile sale in acest din urma domeniu si teoria sa despre muzica cuprinzandu-le in lucrarea numita Elementele armoniei (Elementa harmonica), cea mai veche carte despre muzica. In aceasta opera Aristoxenus a descris genuri muzicale specifice lumii grecesti si a definit o serie de termeni muzicali precum genuri, sunete, intervale, tonuri, ritmica si metrica. Tot in aceasta carte autorul a respins teoria pitagoreica conform careia muzica trebuie sa se supuna si ea regulilor aritmetice regasite in muzica prin intervale si coincidente matematice pentru ca despre melodie sa se poata spune ca este armonioasa.

Aristoxenus a introdus tonalitatile si magnitudinea sunetului, precum si perceptia ascultatorilor ca elemente care masoara armonia cantecelor, facand astfel o legatura directa intre notele muzicale pe de o parte, si starile interioare si emotiile celor care asculta pasajele muzicale pe de alta parte.

Acestei prime carti despre muzica i-au urmat alte lucrari, scrise de acelasi Aristoxenus: Despre muzica, Curs despre muzica, Cum se asculta muzica, Despre compozitia melodica, Despre muzica in poezia lirica, Despre instrumente muzicale, operele sale constituindu-se intr-o referinta a teoriei muzicii si influentand major artistii din acea vreme.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti