Tendinte in .Ro


Orasul Paris a fost numit astfel abia la 750 de ani de la infiintare

Orasul Paris a fost numit astfel abia la 750 de ani de la infiintare

De la numele vechiului trib celtic parisi isi trage capitala Frantei actuala denumire. Dar trebuie sa stiti, nu acestia i-au pus numele dupa cel al tribului. Actuala zona a Frantei adapostea in anii 250 i.Hr. circa 10 triburi celtice, fiecare cu aria sa de dominatie, cu asezarile si obiceiurile lor. Parisi erau stabiliti de o parte si de alta a Senei pe o lungime semnificativa a fluviului dar nevoia de a se apara i-a facut se se concentreze intr-o zona restransa a bazinului Senei iar intr-un final sa decida infiintarea unei asezari pe una dintre insulele din mijlocul fluviului. Este vorba de cea care acum este considerata Kilometrul 0 al orasului, Île de la Cité.

Inconjurata de ape, asezarea parisilor era invincibila, traversarea fluviului prin vad fiind imposibila fara barci iar ocupantii acestora usor de respins cu sageti trase de pe insula. In acelasi timp, cele doua poduri care uneau insula de maluri erau foarte usor de aparat. In vreme de pace asezarea parisilor era frecventata de negustori care treceau de pe o parte pe alta a fluviului trecand prin satul celtic ce avea pe vremea aceea denumirea Lutetia ce insemna “teren mlastinos” din cauza faptului ca atunci cand se umflau apele Senei asezarea era inundata. Evenimente care nu i-au impiedicat insa pe parisi sa ramana acolo datorita avantajelor strategice privind apararea in timpul invaziilor.

Dupa ocuparea zonei de catre romani in secolul I i.Hr., numele orasului gasit pe insula a fost modificat in Lutetia Parisorum ca o atestare a celor care l-au detinut inainte. Romanii au preferat insa o dezvoltare urbanistica pe unul dintre malurile Senei, sub denumirea scurta Lutetia. Insa chiar si ei obisnuiau sa se rufugieze pe insula atunci cand orasul era atacat de triburi migratoare. Primul rege al francilor, Clovis I (481-511), si-a stabilit capitala regatului in acest loc si, in amintirea celor care au intemeiat aceasta asezare umana, i-a dat numele Paris. (vezi imagini din Paris, orasul de astazi, bineinteles)

Micul Paris avea sa serveasca drept capitala regatului Merovingian, apoi al regatului Francilor si in final capitala Frantei. Istoricii au lasat insa marturie despre Paris ca in timpul perioadei in care ciuma numita “moartea neagra” a devastat Europa, in secolele 14-15, ucigand intre o treime si jumatate din populatia sa, capitala Frantei a fost mutata de la Paris in orasele de pe Valea Loarei unde curtile regale se retrasesera. Orasul Paris si-a redobandit coroana de capitala Frantei incepand cu 1528.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti