Tendinte in .Ro


Diavolul tasmanian este necrofag

Diavolul tasmanian este necrofag

Diavolul tasmanian a trait si pe continentul australian pana cu aproximativ 3.000 de ani in urma dar specia a fost exterminata de catre cainii dingo. Acum diavoli se mai gasesc doar pe insula Tasmania, de unde isi si trag numele. Cat despre prenume, acesta vine de la comportamentul lor caracterizat de tipete inspaimantatoare, temperamentul impulsiv, rapiditatea cu care isi devoreaza hrana si zgarieturile si muscaturile de care sunt in stare. Odata cu contactul cu europenii, survenit prin stabilirea in 1803 a primei colonii pe insula, diavolii tasmanieni au fost considerati o amenintare la adresa altor animale de pe Tasmania drept pentru care au fost vanati pentru eliminarea lor, devenind specie protejata abia in 1941.

Mai putin cunoscut este insa faptul ca diavolii tasmanieni sunt necrofagi, avand un important rol ecologic pe insula Tasmania, asa cum reprezinta hienele in Africa. Diavolii curata carcasele animalelor moarte gasite intr-un timp foarte scurt, prevenind raspandirea unor boli ce s-ar putea dezvolta in arealul respectiv, in plus ei consuma cadavre oricat de putrezite ar fi ele. Mai mult, devoreaza nu doar carnea si organele interne ci si blana si oasele.

Atat doar ca ritualul de imperechere la diavolii tasmanieni cuprinde si muscaturi, de asemenea pot deveni agresivi atunci cand isi disputa mancarea, acestea contribuind la formarea unui renume negativ in jurul diavolilor tasmanieni.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Diavolul tasmanian