Tendinte in .Ro


Ambitiile a doi oameni au dus la disparitia papirusului si inventarea pergamentului

Ambitiile a doi oameni au dus la disparitia papirusului si inventarea pergamentului

Se intampla la inceputul secolului al 2-lea i.Hr. cand in Egipt domnea Ptolemeu al V-lea (204–181 i.Hr) iar in regatul Pergamon din Asia Mica domnea Eumenes al II-lea (197–159 i.Hr.). Daca Ptolemeu domnea in Egipt ca urmare a faptului ca familia sa fusese lasata sa conduca aceasta tara de catre Alexandru cel Mare in urma expansiunii sale in Africa si Orient, Eumenes s-a trezit rege nu doar peste micul sau regat Pergamon ci si peste regiunile Frigia, Lidia, Pisidia, Pamphylia si parti din Lycia, toate din Asia Mica (actuala Turcia de astazi) ce ii fusesera incredintate de catre romanii care nu vroiau sa conduca peste toate aceste regate elenistice ci sa sprijine formarea unui regat puternic care sa le fie aliat in zona.

In toata aceasta zona a Europei era incetatenita scrierea pe papirus pentru care Egiptul avea monopol total, fiind singura tara ce cultiva planta de papirus, planta erbacee acvatica ce crestea in Delta Nilului si din care se producea foita de papirus egiptean folosita la scris. Atunci cand Eumenes al II-lea si-a propus sa extinda biblioteca din Pergamon incat sa devina cea mai mare biblioteca din lume Ptolemeu a aflat si a oprit total vanzarea de papirus catre alte tari.

Acest fapt nu l-a impiedicat pe Eumenes sa-si duca planul la indeplinire, invatatii sai descoperind un nou material pe care l-au numit pergament, fabricat din piele netabacita de oaie sau de vitel si care s-a dovedit a fi o solutie chiar mai buna decat papirusul. Pergamentul a devenit rapid materialul cel mai cautat pentru scrieri chiar si in Egipt, ceea ce a dus la disparitia papirusului din scrierea cartilor.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Papirus egiptean