Tendinte in .Ro


Dumitru Prunariu a fost al 103-lea om ajuns in Cosmos

Dumitru Prunariu a fost al 103-lea om ajuns in Cosmos

Nascut la Brasov in 27 septembrie 1952, Dumitru Prunariu a sperat inca de mic sa zboare, iata de altfel propria sa declaratie din cadrul unui interviu: “De mic copil mi-am dorit sa zbor. Inchideam ochii si simteam ca plutesc peste munti, vai, descopeream lumi noi. M-au fascinat intotdeauna abisul albastru si inaltimile infinite“. Mai intai s-a apropiat de visul sau construind planoare si avioane la Clubul de aeromodelism din Brasov, la varsta de 17 fiind chiar premiat la concursul de creatii tehnice “Minitehnicus”. Si-a urmat visul studiind ingineria aeronautica la Facultatea de Inginerie Aerospatiala din cadrul Politehnicii din Bucuresti pentru ca apoi sa se intoarca la Brasov pentru a lucra la Intreprinderea de Constructii Aeronautice IAR Ghimbav.

In 1977 a fost anuntata inceperea selectiei pentru programul sovietic de zboruri cosmice Intercosmos, program la care, alaturi de URSS, participau tari din blocul socialist. Dumitru Prunariu, care in acea perioada isi satisfacea stagiul militar la Scoala de ofiteri de rezerva aviatie de la Bacau, s-a oferit voluntar sa participe la selectie. Testarile facute la nivel national au redus numarul candidatilor de la cativa zeci la sase, apoi la trei: Dumitru Prunariu, Dumitru Dediu si Cristian Guran. Acestia au plecat in martie 1978 catre Moscova unde au fost supusi unor noi teste din partea specialistilor rusi iar cei doi Dumitru au fost pastrati pentru un program de pregatire de 3 ani la Centrul de pregatire a cosmonautilor “Iuri Gagarin”.

Dintre cei 20 de cosmonauti participanti la programul Intercosmos (cosmonauti provenind din URSS, Bulgaria, Ungaria, Romania, Cehoslovacia, Polonia, Republica Democrata Germana, Cuba, Mongolia si Vietnam), Dumitru Prunariu a fost singurul cosmonaut care a terminat testarile decisive si examenele avand calificative maxime, drept pentru care a fost desemnat sa participe la misiunea Soyuz 40 alaturi de rusul Leonid Popov, acesta aflandu-se la al doilea zbor in spatiu.

In seara zilei de 14 mai 1981, Soyuz 40 a fost lansata de pe cosmodromul Baikonur, in mai putin de 9 minute naveta spatiala ajungand la 220 de kilometri altitudine si certificand prima (si singura) iesire a unui roman in spatiu. Dumitru Prunariu devenea al 103-lea om care ajungea in Cosmos. Misiunea a durat 7 zile, 20 ore si 42 minute, timp in care naveta a inconjurat Pamantul de 125 de ori, parcurgand nu mai putin de 5.260.000 de kilometri la o viteza de 28.500 kilometri pe ora. In cursul misiunii Dumitru Prunariu si Leonid Popov au efectuat experimente ce au vizat studiul campului electromagnetic al Pamantului si influenta lui asupra organismelor vii, dar si acumularea de informatii utile utile in domeniile astrofizicii, tehnologiei cosmice si fizicii nucleare.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti