Tendinte in .Ro


Tarina Ecaterina cea Mare a Rusiei era de origine germana

Tarina Ecaterina cea Mare a Rusiei era de origine germana

Născută în 1729 în Polonia cu numele Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, într-o familie de nobili germani, viitoarea împărăteasă a Rusiei a învăţat încă de tânără numeroase limbi străine, a deprins arta scrierii şi s-a dovedit o persoană foarte agreabilă în societate. La numai 14 ani, ea părăseşte locurile natale şi pleacă la Sankt Petersburg, chemată de ţarina Elisabeta a Rusiei pentru a deveni nora acesteia prin căsătoria cu Petru al III-lea, moştenitor al tronului Rusiei. Căsnicia celor doi se dovedeşte rapid a fi un eşec iar gurile rele ale vremii afirmau ca, la mai bine de 8 ani de la nuntă, Ecaterina era încă virgină. Ulterior, ea dă naştere mai multor copii în timpul mariajului cu Petru însă zvonurile spun că erau copiii ţarinei din relaţii extraconjugale cu înalţi ofiţeri din armata rusă.

În Rusia, Ecaterina a II-a se adaptează imediat la realitatea ţării şi la rigorile curţii, ba chiar se şi creştinează înainte de căsătorie şi primeşte numele de botez Ecaterina. După căsătorie ea este exilată şi neglijată de ţar însă pune la cale împreună cu amantul Grigori Potemkin o lovitură de stat împotriva soţului ei, îl trimite pe acesta la închisoare iar în câteva zile el moare. Astfel, Ecaterina Romanov devine împărăteasă şi conduce Rusia cu o mână de fier mai bine de 30 de ani. 3 decenii de reforme care pentru Rusia înseamnă creştere pe toate planurile: economică, socială și culturală. Înfiinţează o bancă ce emitea ruble ca bani de hârtie, fondează prima şcoală pentru fete dar şi numeroase spitale, azile pentru orfani şi vârstnici, precum şi o academie ştiinţifică. Cheamă în Rusia medici, profesori şi arhitecţi din vestul Europei şi le oferă gratuit pământ muncitorilor germani care se stabilesc în Rusia. Totodată ea cultivă bune relaţii de prietenie cu Voltaire şi Diderot şi punele bazele a ceea ce este astăzi marele muzeu Ermitaj din Sankt Peteresburg. În planul politicii externe, Rusia condusă de Ecaterina îşi câştigă respectul în faţa Occidentului şi teren în faţa otomanilor. Ea a avut un rol important la fărâmiţarea Poloniei şi la aducerea pe tronul polonez a unui fost amant, Stanislaw Poniatowski.

În plan personal, se spune că de-a lungul vieţii Ecaterina cea Mare, numită şi Mama Rusiei, a avut numeroşi amanţi, fiind o femeie extrem de pretenţioasă şi de pasională în relaţiile cu bărbaţii, pe care îi sprijină şi îi promovează chiar şi după terminarea relaţiei amoroase. Ea are 4 copii, 2 fete şi 2 băieţi, Pavel, Anna, Elisabeta şi Aleksei, însă doar unul este fiul oficial cu ţarul detronat, deşi ea însăşi ar fi afirmat că este totuşi fiul unui amant.

Ecaterina a trăit până la 67 de ani şi se spune că până la acea vârstă a avut amanţi mai tineri, ţarina păstrându-şi pasiunea. Ba chiar s-a insinuat că moartea ei s-a datorat unui incident de natură sexuală, însă există dovezi medicale că împărăteasa suferea de inimă şi reumatism. Pe durata domniei ei, Rusia a devenit o mare putere mondială şi s-a modernizat graţie ideilor sale liberale şi reformiste.
 
 
Poate vi se va parea surprinzator dar stiati ca originea papusilor Matrioska nu e in Rusia? Va invitam sa urmati acest link pentru a vedea unde au fost create prima data si cum au ajuns ele simboluri ale artei traditionale rusesti.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti