Tendinte in .Ro


Tratamentele placebo pot avea efecte uimitoare

Tratamentele placebo pot avea efecte uimitoare

Efectul placebo este o tehnica medicala menită să îmbunătăţească condiţia anumitor pacienţi. Placebo este orice tratament medical ineficient şi inert, recomandat special pacienţilor, care în anumite cazuri declară că se simt mult mai bine şi că tratamentul luat are efect, deşi acesta era programat să nu aibă niciun efect. Surprinzător, tratamente medicale false au efect pozitiv asupra unor pacienţi, astfel încât medicii au ajuns la concluzia că mintea umana are o capacitatea uriaşă de a vindeca organismul bolnav, doar prin puterea gândirii pozitive.

Asemenea efecte terapeutice au fost testate de la banale dureri de cap până la cazuri de oameni bolnavi de cancer iar o parte dintre aceştia au afirmat că se simt mai bine după un anumit tratament, fără a şti însă că erau trataţi cu medicamente fără niciun fel de efect, deci placebo. Cercetările medicale au confirmat că există un rol benefic şi uriaş al creierului în sănătatea fizică. Mai mult, unii specialişti afirmă că efectul placebo nu este un merit al medicinei, ci este puterea de autovindecare a organismului.

Există medici care nu sunt de acord cu aceste tratamente placebo, dar există şi voci care le încurajează acolo unde nu mai există alte tratamente cum ar fi cazurile grave de cancer sau pentru a împiedica un pacient care suferă de o banală durere de cap să consume substanţe medicamentoase. Problema pe care o invocă cei care nu sunt de acord cu tratamentele placebo este cea a eticii medicale, nefiind de acord cu recomandarea unui tratament fals. Susţinătorii tratamentelor placebo spun însă că este la fel de lipsit de etică să se refuze un tratament care ar putea da roade, cum este cazul placebo.

Pastile, creme, unguente, substanţe injectabile sau chiar operaţii pot avea efect placebo. Beecher, primul medic din lume care a început să ofere tratamente placebo, a notat că în jur de 35% dintre pacienţii supuşi placebo au avut efecte pozitive. Ulterior, studiile au dovedit procente de 50-60% dintr-un grup de testare ca rată de succes.

Un exemplu de succes este dat de medicii americani pentru cazul unui pacient bolnav de cancer în fază terminală, numit Mr. Wright. Când chimioterapia era total ineficientă şi pacientul era pe moarte, medicii i-au spus domnului Wright că un nou medicament anti-cancer, Krebiozen, îl poate ajută să lupte cu tumorile care îi atacaseră sistemul limfatic. Kreobiozen era un tratament placebo, dar la care domnul Wright a dat semnale pozitive în câteva zile, când tumorile sale s-au micşorat la jumătate, iar în 10 zile era externat. Ajuns acasă, a aflat că fusese supus unui tratament fals, placebo, iar în câteva zile a murit. Cu toate acestea, cazul să este reprezentativ pentru ceea ce se numeşte efect placebo în medicină.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti