Tendinte in .Ro


In Egiptul Antic crocodilii erau venerati ca zei

In Egiptul Antic crocodilii erau venerati ca zei

Nu toti crocodilii aveau aceasta “onoare” de a fi venerati in egala masura cu ceilalti zei ci doar crocodilii de Nil, cei mai mari crocodili de pe continentul African. Acestia, in ciuda numelui lor, sunt raspanditi pe mai mult de jumatate din suprafata continentului, din Africa de Sud pana in Egiptul din nordul continentului, ca si in intreaga zona ecuatoriala si tropicala dintre oceanele Atlantic si Indian.

Inspirau si atunci, ca si in prezent, teama si respect, in special datorita dimensiunilor lor de pana la 5 metri si masivitatii lor, un crocodil de Nil putand ajunge chiar si pana la 750 de kilograme greutate, dar si ferocitatii de care dadeau dovada. De altfel crocodilii de Nil faceau parte din triada leu-hipopotam-crocodil a celor mai mari animale ce mancau oameni in perioada Egiptului Antic. Intruchiparea demonului care le facea pe animale sa ii atace pe oameni era Ammit, un demon feminin cu cap de crocodil.

Egiptenii au mers chiar mai departe, venerand crocodilii de Nil ca zei si acordandu-le toate onorurile cuvenite. Astfel zeul Sobek, infatisat ca un crocodil, era vazut ca zeu al Nilului si care asigura fertilitate deltei Nilului si pamanturilor folosite in agricultura de-o parte si de alta a cursului fluviului. Credinta lor era ca Sobek ridicase Pamantul din apele adanci iar Nilul era sudoarea lui.

Cercetatorii au descoperit crocodili mumificati intr-o multime de morminte antice, atat adulti cat si pui si chiar si oua de crocodil, ca parte a procesului de venerare a zeului crocodil. La inceput a fost venerat in regiunea Faiyum din nordul Egiptului, in special in orasul Arsinoe din aceasta regiune unde templele dedicate lui Sobek aveau langa ele lacuri in care crocodilii erau hraniti si ingrijiti, motiv pentru care grecii numisera acest oras drept Crocodilopolis. Cultul s-a raspandit ulterior in toate zonele egiptene de pe cursul Nilului.

Mai trebuie spus ca nu doar crocodilii erau venerati ca zei, babuinii, pisicile, cobrele, soimii, broastele, gastele, hipopotamii, sacalii, leii, porcii, scarabeii, scorpionii si vulturii fiind alte animale ridicate la rang de zei coborati pe Pamant pentru a trai alaturi de oameni. De altfel in Egipt au fost descoperite aproximativ 1 milion de mumii de animale.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti