Tendinte in .Ro


Epiacum este singura fortareata romana in forma de romb

Epiacum este singura fortareata romana in forma de romb

Fortaretele romane erau construite intr-o singura forma, asemanatoare unei carti de joc, dreptunghiulara cu colturile rotunjite, impusa tuturor legiunilor care urmau sa se stabileasca in noile provincii cucerite sau celor care urmau sa ridice constructii in provincii pentru a imbunatati legaturile dintre cele deja existente. Aceasta regula pana la Epiacum, fortareata construita in nordul Marii Britanii, aproape de granita dintre actualele Anglia si Scotia, undeva la inceputul secolului al 2-lea.

Romanii au constatat ca in locatia aleasa pentru ridicarea fortaretei solul dur nu permite excavarea lui suficient de repede pentru a sprijini o constructie rapida a unui fort dreptunghiular asa incat au trebuit sa se adapteze la topografia locului, salvand totodata timp si efort. Forma rezultata pentru zidurile Epiacum-ului a fost una de romb, total neobisnuita pentru constructiile romane, intarita insa de mai multe randuri de santuri si linii inaltate, facand ca sistemul de aparare al acestei fortarete sa fie unul dintre cele mai complexe din istoria Imperiului Roman.

Inauntru fortul a fost si el adaptat pentru noua forma: drumurile nu mai erau intretaiate la 90 de grade ci paralele cu zidurile exterioare si intretaindu-se in unghi, cladirile pastrandu-si totusi destinatiile clasice: o cladire servind drept sediu central, casa comandantului, baraci pentru soldati, depozite pentru hrana, o baie publica si un templu. Scopul fortaretei era acela de a controla activitatea in minele din apropiere precum si de a acorda sprijin in caz de nevoie trupelor stationate la Zidul lui Hadrian (granita Imperiului Roman), aflat de 24 de kilometri mai la nord.

Epiacum ramane insa singura fortareata romana avand aceasta forma cu totul neobisnuita pentru istoria Imperiului Roman.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti