Tendinte in .Ro


Eschil si-a pierdut viata din cauza cheliei sale

Eschil si-a pierdut viata din cauza cheliei sale

Pentru greci Eschil a fost si ramane unul dintre marii oameni pe care i-a avut natiunea. Nascut in anul 525 i.Hr., Eschil si-a demonstrat curajul si indemanarea in luptele impotriva persilor de la Marathon (490 i.Hr.) si Salamina ((480 i.Hr.) pentru ca in timp de pace sa isi dedice viata filozofiei si teatrului, fiind considerat parintele tragediei clasice grecesti.

Din pacate doar 6 piese s-au pastrat din cele peste 90 compuse de Eschil dar acestea sunt de exceptie: trilogia “Orestia” formata din piesele Agamemnon, Choeforele si Eumenidele, “Cei 7 contra Tebei”, “Prometeu incatusat” si “Persii”.

Eschil a ramas insa in istorie si prin altceva decat prin actele sale de curaj si de dramaturgie. Moartea sa a fost una pe cat de rapida pe atat de fatalista: se afla in Sicilia, adancit in meditatie pe un deal de langa Gela, un satuc de pe insula. Era chel iar teasta sa lucioasa a fost o tinta tocmai buna pentru un vultur ca acesta sa dea drumul prazii din ghearele sale, o broasca testoasa, stiut fiind ca vulturii au obiceiul sa dea drumul acestora de la mare inaltime catre pietre de la sol pentru a li se sparge carapacea si manca apoi carnea testoasei. Lovit de proiectilul viu, Eschil si-a pierdut viata pe loc, vaduvind o natie si o lume intreaga de creatiile sale.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti