Tendinte in .Ro


Acum 120.000 ani in Europa traiau hipopotami, elefanti, lei si leoparzi

Acum 120.000 ani in Europa traiau hipopotami, elefanti, lei si leoparzi

Se intampla in timpul perioadei cunoscute drept Eemian, o perioada de interglaciatiune desfasurata intre acum 130.000 de ani in urma si 114.000 de ani in urma cand Pamantul se afla intr-o perioada de incalzire. Trebuie mentionat ca dintotdeauna Pamantul acesta s-a aflat ori intr-o perioada de incalzire ori intr-o perioada de racire, perioade de glaciatiune cand gheturile nordice coborau pana in centrul Europei si perioade de interglaciatiune cand gheturile dispareau iar padurile luau locul tundrei descoperite de retragerea ghetii. Momentul cel mai “cald” al perioadei Eemian a fost acum 125.000 de ani cand padurile bogate ajungeau pana la Nordkapp (Capul Nordului), o stanca aflata pe o insula norvegiana, considerata drept cel mai nordic punct al continentului european, aflata la doar 2.102 kilometri de Polul Nord.

Desi clima era mult mai calda decat in zilele noastre, nu trebuie sa ne imaginam ca in Europa erau paduri tropicale, centrul si nordul Europei erau dominate de paduri bogate de stejari, aluni, ulmi si tei. In ceea ce priveste temperatura si anotimpurile, gradele Celsius erau mai multe decat in prezent dar numai in anotimpurile ceva mai reci de toamna si iarna, vara temperaturile fiind comparabile cu cele de acum. Verile erau astfel nu foarte fierbinti iar iernile blande.

Motiv pentru care pe langa animalele specifice continentului European acum 120.000 de ani, anume cerbi, caprioare, elani, mistreti, zimbri si bizoni, migratia dinspre sud a adus si alte specii exotice: hipopotami, bivoli de apa, rinoceri, lei, leoparzi si broaste testoase. O alta specie care astazi ni s-ar parea exotica dar care era specifica Europei era elefantul de padure, o specie ce traia in Europa, diferita de elefantul de savana din Africa. (vezi o poza cu un elefant facand baie)

In sprijinul afirmatiei de mai sus privind speciile de animale pe care acum le mai gasim doar in Africa stau fosilele descoperite pe continentul european, de exemplu fosile de hipopotam au fost descoperite in centrul continentului, in bazinul hidrografic al Rinului din Germania (vezi harta Germaniei) si Olanda, dar si in apropierea fluviului Tamisa din Anglia.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti