Tendinte in .Ro


Stiati ca introducerea iluminatului public electric in Iasi este legata de construirea Teatrului National din oras?

Stiati ca introducerea iluminatului public electric in Iasi este legata de construirea Teatrului National din oras?

Iasiul de la sfarsitul secolului al 19-lea avea si teatru, avea si iluminat public. Teatrul National Iasi se gasea in Copou, desfasurandu-si activitatea in Palatul Sturza care, inchiriat de catre institutia Eforiei Teatrului de la proprietarul sau, Mihail Sturza, pentru 500 de galbeni anual, fusese modificat asa incat sa acomodeze o scena suficient de mare, culise si mai ales zona spectatorilor pe care teatrul ii incantase inca de la infiintarea sa, in 1840, fiind socotit o oglinda a evolutiei culturale a societatii moldovenesti a acelor timpuri si beneficiind de colaborarea unor nume sonore: Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Costache Caragiali sau Matei Millo. Iar orasul avea si iluminat public, strazile Iasiului fiind luminate de felinare ce foloseau gazul drept combustibil pentru intretinerea flacarilor si luminii pe timp de noapte.

O serie de evenimente in Iasi au intrerupt insa viata culturala a orasului, fapt care, in ciuda regresului temporar, avea totusi sa duca la un si mai mare progres: in noaptea dintre 17 si 18 februarie 1888, un incendiu puternic a devastat Palatul Sturza, facandu-l inutilizabil pentru orice fel de activitati, nu doar pentru punerea in scena a pieselor de teatru. Presupus a fi pornit de la un hogeag, au existat la vremea aceea voci care spuneau ca focul ar fi pornit totusi din mai multe locuri in acelasi timp, ca si cum ar fi fost pus intentionat. Teoria conspiratiei in ceea ce priveste incendiul cladirii in care functiona Teatrul National lua in calcul faptul ca intregul domeniu fusese cedat statului cu un an inainte, ca la 1 martie al aceluiasi an urmau sa se incheie contractele cu toate trupele care tineau reprezentatii in acest teatru si indeosebi cu faptul ca Universitatea tocmai cauta un teren propice pentru construirea noilor sale cladiri. Cert este ca ancheta nu a reusit sa gaseasca nici cauzele si nici vinovatii pentru acest incendiu iar cladirea a fost demolata. Astazi pe acest loc se gaseste Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Timp de sase ani nu s-a facut nimic concret pentru redarea catre Teatrul National a unui spatiu in care acesta sa isi continue activitatea culturala. Doar discutii in cadrul consiliului comunal in care partizanii culturii au strans randurile si, in frunte cu primarul Iasiului, au sustinut ideea construirii unei noi cladiri pentru institutia teatrala. In cele din urma a fost gasit locul potrivit, actuala locatie a teatrului, iar constructia lui a fost incredintata arhitectilor de la celebrul birou de arhitectura vienez Fellner si Helmer si care aveau mai tarziu sa construiasca si Teatrul National din Cluj.

In doar doi ani, in 1896, noua cladire a fost gata si odata cu ea au fost construite si o uzina termica pentru asigurarea climatului in interiorul teatrului si o uzina electrica. Ei bine, darea lor in folosinta la 2 decembrie 1896 a reprezentat si inceputul introducerii iluminatului public electric in Iasi pentru ca aceasta uzina electrica, pe langa necesarul teatrului, alimenta si primele lampi electrice instalate pe stalpii din piata din fata Teatrului National, primele becuri care iluminau orasul, in anii ce au urmat reteaua de iluminat public electric fiind exinsa si conectata la o uzina electrica de mai mare capacitate construita ulterior.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti