Tendinte in .Ro


Trecerea la mersul biped a schimbat anatomia omului si a dus la aparitia vorbirii

Trecerea la mersul biped a schimbat anatomia omului si a dus la aparitia vorbirii

Daca istoria existentei umane pe acest Pamant ar trebui redusa la o singura propozitie atunci aceasta ar fi cel mai probabil “trecerea la mersul biped”. Aceasta transformare comportamentala si anatomica desfasurata pe parcursul mai multor milioane de ani s-a dovedit a fi hotaratoare in ceea ce priveste evolutia umana. Fara ea nu ar fi fost posibila dezvoltarea speciilor catre ceea ce suntem astazi, Homo Sapiens.
 
Al doilea exemplar din imagine, de la stanga la dreapta, nu este o maimuta, este Homo habilis, prima creatura capabila sa-si creeze si sa foloseasca unelte, la vremea aceea, acum 2,3 milioane de ani, din piatra. Si odata ce membrele superioare au incetat sa mai foloseasca locomotiei, au capatat alte valente: crearea de unelte, folosirea lor dar mai ales transportarea lor pe distante mai lungi sau mai scurte, nemaifiind necesara crearea altora, activitate consumatoare de timp, fara indoiala. Transportarea uneltelor si pe langa acestea a hranei a dus la adaptarea degetelor, cel mare de la fiecare mana devenind complet opozabil celorlalte degete. Acest fapt a dus la cresterea preciziei miscarilor palmelor si mainilor, la randul lor la o mai mare finete in realizarea acelorasi unelte necesare procurarii hranei.

Trecerea la mersul biped nu a insemnat neaparat economisirea energiei necesara anterior membrelor superioare pentru deplasare. Aceasta a devenit supra-solicitanta ceea ce a dus la supra-incalzirea organismului. Reactia lui a fost una naturala: pierderea parului de pe corp si transpiratia pentru a evita hipertermia.

Odata ridicati in picioare si avand un mers stabil stramosii omului s-au putut deplasa pe distante tot mai lungi in vederea cautarii hranei dar modificarea scheletului (cresterea inaltimii, a dimensiunii creierului, indreptarea coloanei vertebrale, modificarea bazinului) a adus un dezavantaj pentru fiintele de sex feminin, ingustarea cervixului (a colului uterin) a dus la nasteri greoaie si dureroase precum si la cresterea duratei sarcinii si la o fertilitatea de-a lungului intregului an, spre deosebire de celelalte primate de care omul s-a despartit in evolutia sa.

Nu in ultimul rand trecerea la mersul biped a mai avut un rol, foarte important, in dezvoltarea speciei: coborarea laringelui in care sunt situate coardele vocale. Stramosii omului au putut, in timp, sa emita tot mai multe sunete care au stat, favorizate fiind si de cresterea volumului creierului, la baza limbajului.

Evolutie

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti