Tendinte in .Ro


Vernisajul expozitiei Către Ţara Soarelui Răsare

Vernisajul expozitiei Către Ţara Soarelui Răsare

Vineri, 26 aprilie 2013, a avut loc vernisajul expoziţiei colective Către Ţara Soarelui Răsare găzduită de muzeul de Etnografie Universală “Franz Binder” din Sibiu. Expoziţia poate fi vizitată in perioada 26 aprilie – 20 mai 2013 şi inclusiv în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor ce va avea loc în data de 18 mai. Muzeul găzduiește expoziţia Către Ţara Soarelui Răsare în cadrul unui program expozițional dedicat culturii japoneze. Tema expoziţiei este călătoria, înţeleasă ca un drum cu încărcătură simbolică, ca un plan iniţiatic. Proiectul expoziţiona cuprinde piese inspirate din lumea japoneză sau piese prin care doar cu gândul putem călători către spaţiul extrem-oriental. Sunt prezentate publicului atât lucrări de arte plastice (pictură, grafică, sculptură, fotografie, proiect video), cât şi lucrări de arte decorative (textile – haute lisse, minitapiserie, serigrafie, lucrări de patchwork, ceramică) şi origami.

Expun în cadrul expoziţiei Daniela Frumuşeanu, Lisandru Neamţu şi studenţi ai Universităţii Bucureşti din cadrul catedrei de Limbă şi Literatură Japoneză (Cristina Dincţ, Flavia Stanciu,Victoria Păcuraru), Ticheaua Annemary, Raluca Anghel, Ciprian Ariciu, Iuliana Barbu, Dreya Bendis, Aida Birghilă, Maria Bornikoel, Ana Andronic Buzu, Corina Chirilă, Daniel Crăciun, Hermine Csata, Alexandra Diaconu, Voicu–Dan Dragomir, Ileana Victoria Dragomirescu, Ciprian Dumitrache, Mihai Eremia, Alexandra Filotti, Alexandru Găvan, Petre Emanuel Ghergu, Dan Geleletu, Luminiţa Gliga, Andreea Gabriela Ionescu, Elena Lupu, Nicolae Macovei Makovei, Alina Manole, Cosmin Matei, Laura Lucia Mihalca, Mihai Moldovanu, Eleni Anca Oprescu, Carmina Plosceanu, Emanuela Popa, Alexandrina Popescu, Mugurel Popescu, Cristiana Maria Purdescu, Izabela Mădălina Purdescu, Ruxandra Mermeze Sibil, Brânduşa Stanciu şi Matei Ulmeanu.

În deschiderea expoziţiei, artistul Alexandru Găvan a susţinut un workshop de origami în cadrul căruia copii de vârste diferite au putut să se iniţieze în tainele acestei arte tradiţionale japoneze.

Prima care a luat cuvântul la deschiderea expoziţiei a fost d-na director al C.N.M. Astra, Mirela Creţu, care a remarcat valoarea emoţională a acestei expoziţii, care se înscrie atât de bine în programul expoziţional general al muzeului “Franz Binder”, în contextul în care este pentru prima dată, din 2007 până acum, când sala de expoziţii a fost redată publicului cu acest scop. Dl. Ion Tămâian, în calitatea sa de președinte a Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu, a punctat frumoasa colaborare dintre muzeu și UAP de-a lungul timpului, accentuând valoarea și importanța acestei expoziții, valoare conferită de experiența artiștilor profesioniști care au ales să expună și de expresivitatea lucrărilor. Totodată, a ținut să sublinieze importanța relației româno-japoneze, “o relaţie cultivată în timp, care trebuie menţinută şi în viitor, prin cultură, sub toate formele ei.“

Un discurs emoționant a avut și Răzvan Pop, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Sibiu, care a povestit modul în care s-a apropiat de colecțiile muzeului “Franz Binder” și emoția pe care o resimte de fiecare dată când revine în spațiile muzeului Astra, pe care îl consideră un “monument al Sibiului”. D-na Iulia Mesea, muzeograf, șef de secție la Galeria de Artă Românească în cadrul Muzeului Național Brukenthal, în calitatea sa de critic de artă, a accentuat valoarea lucrărilor, văzute ca o călătorie pentru artist înspre sine, o descoperire, o introspecție, în cadrul căreia întâlnim un număr mare de lucrări în care recunoaștem elemente stilistice împrumutate din arta japoneză sau raportări la arta japoneză: “Sunt lucrări spectaculoase, care îmbină tehnici diferite – colaje de țesături, de broderii, obiecte de ceramică lucrate după tehnică japoneză (raku), obiecte și instalații realizate din materiale tradiționale, acesta fiind un element esențial al artei și culturii japoneze”. Raportarea la spațiul extrem-oriental a putut fi observată în istoria artei europene încă din secolul al XIX-lea, însă ceea ce individualizează această expoziție, așa cum sublinia și d-na Iulia Mesea, este felul în care “artistii au încercat să se raporteze la cultura japoneză, nu prin preluări automate, nu prin împrumuturi lipsite de profunzime, ci printr-o apropiere venită cumva din interior, întocmai unui drum de inițiere.”

Curatorul expozitiei, Laura Lucia Mihalca, a mărturisit plăcuta surprindere cu care a constatat entuziasmul artiștilor care au ales să expună, propunând abordări contemporane, proprii fiecăruia dintre ei și a accentuat faptul că a dorit să acopere cât mai multe genuri ale artei, pentru a avea o paletă completă de înțelegere și pentru a vedea raportarea diferită a fiecărui creator la tema aleasă, călătoria. Nu in ultimul rand, d-şoara Maria Bozan, șeful secției muzeului de etnografie “Franz Binder”, a remarcat importanța acestei expoziții, în contextul celebrării a 20 de ani de la înființarea muzeului “Franz Binder” și a redeschiderii pentru public a sălii de expoziții.

Imagini de la vernisaj pot fi văzute pe pagina de facebook a organizatorului. La iniţiativa prezentatoarei TV Alexandra Blejan, vineri, 26 aprilie, organizatorii au fost invitaţi în platoul Antena 1 Sibiu, unde au prezentat expoziţia Către Ţara Soarelui Răsare. Puteţi vedea înregistrarea aici.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti