Tendinte in .Ro


Fazanul comun este originar din Georgia

Fazanul comun este originar din Georgia

Fazanul comun pentru ca este cea mai cunoscuta si raspandita specie de fazani din lume, frumoasele exemplare putand fi gasite pe toate continentele. Dar aceasta specie de fazani isi are originile intr-un singur loc, anume in Georgia, pe malul estic al Marii Negre. De altfel numele de fazan vine de la cel al orasului antic Phasis, un oras fondat in secolul al 7-lea sau al 6-lea i.Hr. de catre grecii antici, si de la al raului cu acelasi nume din apropierea vechiului oras. In secolul 1 i.Hr. orasul Phasis a ajuns sub stapanirea Imperiului Roman iar generalii uimiti de frumusetea pasarii au inceput sa duca exemplare de fazani in alte regiuni ale imperiului, pana la Roma si chiar si in nordul Africii.

Calitatea acestor pasari atat de a fugi cat si de a zbura le-a facut perfecte pentru partidele de vanatoare, scop pentru care cresterea fazanilor a luat amploare, ca si aria lor de raspandire, fiind usor adaptabile la medii climatice mai reci (in Scotia de exemplu, in secolul al 10-lea d.Hr, in muntii din Statele Unite in secolul al 19-lea). Desi pot zbura, fazanii prefera sa alerge prin iarba putin inalta ce le permite sa se ascunda dar atunci cand sunt speriate de zgomotele armelor sau fugarite de ogari aleg sa se inalte in aer, viteza cu care pot zbura variind intre 45 si 60 de kilometri pe ora, pana chiar la 90 de kilometri pe ora cand viata le este amenintata. Referitor la vanatoarea lor, fazanul comun este cea mai vanata pasare din lume, aproximativ 30 de milioane de exemplare fiind eliberate in fiecare an in zonele destinate vanatorii. Dintre ele, doar o mica parte reusesc sa supravietuiasca mai mult de un an in salbaticie.

In natura, daca fazanii se hranesc doar la sol, aceste pasari dorm doar in copaci unde sunt mai in siguranta pe timp de noapte. Mananca frunze, fructe si seminte dar si serpi, soparle, mamifere mici si chiar pasari. Masculii de fazan sunt poligami, de multe ori acestia fiind insotiti de un harem de femele. Oualele de fazan eclozeaza dupa o perioada de incubatie de 23-26 de zile iar puii raman aproape de mamele lor timp de cateva saptamani, timp in care cresterea lor este rapida, ajungand la dimensiuni similare adultilor dupa doar 15 saptamani de viata.

Cresterea fazanilor in captivitate a devenit o afacere prospera, specia neavand probleme in a se imperechea si reproduce in captivitate, o multime de crescatorii de fazani furnizand materie prima pentru zonele de vanatoare si pentru restaurante. Motiv pentru care volumul, numarul exemplarelor este cel care conteaza, valoarea lui ca pasare devenind nesemnificativa in ciuda infatisarii sale “regale”. In ultima perioada a crescut si cantitatea de carne de fazan vanduta in supermarketuri, alimentata de tendinta consumatorilor de a trece de la carnea rosie la carnea alba, numarul exemplarelor crescute in ferme de fazani ajungand la 10 milioane in Statele Unite si 35 de milioane in Marea Britanie, anual.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti