Tendinte in .Ro


Inainte sa devina regizor Federico Fellini a fost caricaturist si umorist

Inainte sa devina regizor Federico Fellini a fost caricaturist si umorist

Nascut in ianuarie 1920 la Rimini, italianul Federico Fellini a ramas cunoscut lumii mai ales pentru activitatea sa de regizor si scenarist, din scaunul sau de pe platou realizand nu mai putin de 24 de filme si scriind textele pentru nenumarate altele, Fellini fiind recompensat de-a lungul timpului cu 5 premii Oscar. Mai putin cunoscut este insa faptul ca in tinerete Federico Fellini a desenat caricaturi si a scris texte umoristice.

In 1937, la doar 17 ani, a deschis impreuna cu un prieten pictor un magazin in orasul sau natal in care vindea caricaturi, majoritatea facute la cerere, in paralel scriind scurte texte umoristice in ziarul local Domenica del Corriere. Simtind ca sunt activitatile pe care doreste sa le desfasoare in anii urmatori, Fellini se muta doar un an mai tarziu la Florenta, unde publica desene in publicatia 420 iar in 1939 la Roma. Nu reuseste sa vanda cat sa traiasca bine si fara ajutorul parintilor sai se cufunda in saracie pentru o perioada, realizand doar desene pentru restaurante si cafenele din capitala Italiei.

Incearca sa scrie pe teme serioase in ziarele Il Piccolo si Il Popolo di Roma dar renunta singur, nefiind atras de zona economica si politica. Soarta ii surade dupa aparitia unui articol umoristic in publicatia bisaptamanala Marc’Aurelio, fiind cooptat in echipa editoriala si primind o rubrica permanenta numita “Vrei sa asculti ce am de zis?”, ramanand angajatul revistei in perioada 1939-1942. Interactionand cu scriitori, scenaristi si alti umoristi, lui Fellini i s-au deschis usile catre lumea cinematografiei. A inceput sa realizeze interviuri cu diverse personalitati pentru revista CineMagazzino, intalnirea cu actorul Aldo Fabrizi, o vedeta in Italia acelor vremuri, fiind decisiva in turnura carierei lui Fellini. Pe de o parte a fost solicitat de acesta sa ii realizeze monologurile umoristice pentru spectacolele sale, pe de alta parte Fabrizi i-a oferit ajutorul pentru ca Fellini sa fie angajat ca scenarist pentru comedia “Il pirata sono io”, fiind apoi cooptat de catre Cinecittà, cel mai mare studio de filme din Italia pentru a scrie diverse scenarii in perioada 1940-1950, acesta din urma fiind si anul in care Fellini a semnat sau primul film ca regizor.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Federico Fellini